INGREDIENCE: 500g vypeckovaných švestek, 500g hrušek, 1kg plodů černého bezu, 250g želírovacího cukru, 1 lžičku mletého hřebíčku, 2 lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kardamonu, 3 lžíce citronové šťávy
POSTUP PŘI PŘÍPRAVĚ: Bez pečlivě propereme, necháme oschnout a otrháme kuličky ze stopek. Hrušky oloupeme, nakrájíme na osminky a vyjmeme jádřince. Bez promíchání s hruškami, švestkami a cukrem necháme vše odstát, dokud se cukr nerozpustí (asi 3 hodiny). Přimícháme koření. Ovocnou směs dáme na velkou vymaštěnou pánev a vložíme do trouby na střední rošt. Troubu vyhřejeme na 180°C a povidla v ní necháme asi dvě a půl hodiny vyvařit. Nemícháme je! Když konečně zhoustnou, ochutíme je podle libosti citronovou šťávou. Nakonec plníme do sklenic a dobře uzavřeme.