Vánoce po Česku jsou neodmyslitelně spojeny s Ježíškem, štědrodením půstem s cílem vidět zlaté prase či s klasickou štědrovečerní tabulí. Zvyky se však stát od státu liší, přestože ve finále oslavují totéž - narození Ježíše Krista. Přesto lze nalézt mnoho různých tradic oslavujících tuto událost. Některé jsou nám bližší, jiné naopak vzdálenější, nicméně ať už tak či onak, Vánoce by měly být především svátky pohody a klidu. Dnes se podíváme, jak si takovou pohodu představují ve vybraných evropských zemích.
V Anglii a v Americe přináší dárky Santa Claus. Přichází v noci krbem a nasype dárky do punčoch, které si děti položily večer před krb. Pravá vánoční hostina všaki probíhá až 25. prosince a nerozlučně k ní patří pečený krocan. Tradičním zákuskem je vánoční pudink. Je to vlastně nákyp, který se často na první pohled podobá bábovce. Dělá se z mouky, vajec, tuku, oříšků, hrozinek, švestek a jiného sušeného a kandovaného ovoce, mnoha druhů koření a dalších přísad. Připravuje se většinou den předem, protože se musí velmi dlouho vařit v pudinkové formě.
Anglický vánoční pudink
Do dobře ušlehaných vajec (450g - vážíme se skořápkou) zpracujeme všechny přísady, a to 800g hovězího loje, 450g zkaramelizovaného cukru, 120g citrónové kůry, 120g kandovaného ovoce, 1 kávovou lžičku muškátového ořechu, 450g strouhané housky, 225g prosévané mouky, přidáme 0,5l mléka a vše dobře umícháme. Celé necháme stát 24 hodin v chladu. Poté přidáme koňak dle uvážení (stačí 1 menší sklenice) a těsto vlijeme do dobře tukem vymazané pudingové formy. V páře vaříme osm hodin. Některé rodiny dělají pudink dokonce i měsíc dopředu, jelikož vydrží dobře uskladněn i rok!
V Holandsku jedí lidé dodržující tradici krocana, králíka nebo rostbeef. Postupně se však na sváteční stůl prosazují také ryby, ústřice nebo jehněčí. Vánoce mají v Holandsku velmi přátelskou atmosféru a stávají se vítanou příležitostí k návštěvě rodinných příslušníků, přátel a známých. Holandské děti neznají našeho Ježíška, hlavním symbolem Vánoc je holandská obdoba Santa Clause, zvaná Sinterklaas, který naděluje 5. prosince. Podle původní tradice se už 24. prosince dárky nenadělují, ale pod vlivem americké kultury se stále větší důraz klade i na oslavy dvou hlavních vánočních svátků, takže v některých rodinách se nyní mohou těšit z nadílky hned dvakrát. Podobně jako u nás se v domácnostech zdobí vánoční stromky, osvětlené stromečky září i na zahradách před domy.
Holandská kapří polévka
Z kapří hlavy bez očí a žaber (jsou hořké) připravíme ryní vývar. Ochutíme bobkovým listem, cibulí s napíchaným hřebíčkem, solí, muškátovým květem, šafránem a vaříme po dobu asi 1 hodiny ve 2 ltirech vody. Zvlášť vaříme asi v 1 litru vody hrách s kostičkami kořenové zeleniny. Přilijeme asi 1 litr přecezeného rybího vývaru, vmícháme jikry nebo mlíčí a zvolna vaříme za častého promíchání. Vše dochutíme strouhanou citronovou kůrou a petrželovou natí. Podáváme s čerstvými topinkami s máslem.
Francie je země, která je nerozlučně spjatá s dobrým jídlem a pitím, především pak vínem. O Vánocích se to tedy změní v jednu obrovskou hostinu. Skládá se až z dvanácti různých chodů! Menu se skládá z ústřic, klobás, vína, pečené šunky, salátů, ovoce a sladkostí, na venkově se připravuje pečený krocan s kaštanovou nebo lanýžovou pastou. Francouzi si také rádi dopřávají škeble, kaviár nebo žabí stehýnka. Jako dezert se často servíruje tzv. Kristův chléb ozdoben cukrovou pěnou.
Na závěr nesmí chybět zmínka o tradičním nápoji - grogu. Do 0,25 litru vody dáme cukr, skořici, hřebíček, kůru z citronu a pomeranče a vše povaříme asi 10 minut. Vyjmeme koření a kůru, přidáme šťávu z citronu a pomeranče, červené víno, rozinky, na délku posekané mandle a znovu přivedeme do varu. Před servírováním přidáme rum.