V dnešním díle se podíváme na grily, které každý z nás dobře zná - grily na dřevěné uhlí. I přes všechen nátlak moderních technologií je právě dřevěné uhlí tím palivem, které najdeme na českých zahradách nejvíce. Není se čemu divit, široký výběr, mobilita a levný provoz z něj dělají příjemného společníka pro teplé letní večery.
V minulém díle jsme se zabývali grily poháněnými plynem - absolutní špičkou disponující těmi nejnovějšími technologiemi. Nicméně i ty, stejně jako grily elektrické mají jednu obrovskou nevýhodu. Byť je lidské zdraví tím nejdůležitějším, co máme, z času na čas si každý z nás dopřeje nějaký ten „nešvar". Diskutovat na téma, jak moc je pro naše tělo přínosné uspokojení z jídla ve srovnání s obsahem rakovinotvorných prvků v něm zde opravdu nehodláme řešit, a proto osobně považujeme jako jednu z největších předností grilů na dřevěné uhlí právě chuť, kterou potraviny při grilovacím procesu získávají. Ano, je to přesně to aroma kouřem nasátého steaku, jenž je podpořen odkapáváním mastného tuku přímo na rozpálené brikety.
Pojďme se však podívat na další výhody, které nám takový gril nabídne. Jak jsme již zmínili v úvodu, mobilita a levný provoz jsou neopomenutelnými plusy při výběru nového grilu. Jen si představte, pořádáte výlet s přáteli pod stanem, večer si rádi opečete špekáčky, nicméně rádi byste hodili i nějaký ten kus masa na rožeň - přesně pro takovéto případy je gril na dřevěné uhlí tím nejlepším společníkem. Určitě bychom také neměli opomenout skutečnost, že dřevěné uhlí dnes zakoupíte na každé benzínové čerpací stanici, kde mají záchody. Co se týče nabídky, i zde máme možnosti nevídané - výběr je široký a ceny velmi příznivé, vždyť základní modely lze pořídit již v řádu několika stokorun.
Abychom však nebyli pouze optimisté, i grily na dřevěné uhlí mají své nešvary. O prvním jsme již krátce mluvili výše - kouř z doutnajícího uhlí, mastnota odkapávající na rozpálené brikety, nic z toho našemu zdraví dvakrát neprospívá. Navíc, tento typ grilu je většinou velmi náročný na údržbu. Téměř žádné čištění či mytí není 100%, a pokud by být mělo, stálo by vás víc času, než byste byli ochotni obětovat, to nám věřte.
Spousta plusů však převáží poměrně nevýrazná mínus, a tak se pojďme podívat na konkrétní modely, které nám nabízí grily Weber.
Gril Weber Smokey Joe Original
Jeden z nejdostupnějších modelů v nabídce, přitom uspokojí i velmi náročné uživatele, a pro ty méně zkušené bude nenahraditelným pomocníkem při přípravě chutných steaků. 10-ti letá záruka či velká grilovací plocha jsou tomu jenom důkazem.
Gril Weber Performer Touch and Go
TOP model v nabídce přináší maximální výbavu, nicméně oproti grilům elektrickým či plynovým za zlomek ceny. Tepelný štít, integrovaný teploměr ve víku krytu či plynové zapalování z něj dělají opravdu silného konkurenta a z vás udělají nejlepšího grill mastera široko daleko.
Grily na dřevěné uhlí jsou opravdu velkým lákadlem, a to především díky velmi příznivé ceně. V příštím díle si však dáme malou přestávku a zaměříme na grilování samotné, jak jej dělat co nejlépe, podíváme se na současné trendy a prozradíme, jaké tipy a triky by neměly chybět ve vaší výbavě, pokud to s grilováním myslíte aspoň trochu vážně.