Problémové využití, špatný rozvod tepla, hrozící spálení masa či přemíra škodlivých látek - takto lze v kostce charakterizovat lávové grily, které se pomalu, nicméně jistě začínají vytrácet z trhu. Není se co divit, ostatní technologie jsou propracovanější, spolehlivější, uživatelsky příjemnější a v neposlední řadě také levnější. Dnes se podíváme, co lávovým grilům podlomilo vaz a proč je Kuchtění.cz nedoporučuje.
Vítejte u již šestého pokračování našeho grilovacího speciálu, zároveň však také posledního. Pokud se ohlédneme do minulosti, v jednotlivých článcích jsme si postupně představili jednotlivé druhy grilů, zmínili jsme jejich výhody či nevýhody a v neposlední řadě se seznámili také s tím, jak takové grily obsluhovat a správně využívat. Všechny články jsme od těch ostatních odlišili a vytvořili jim speciální kategorii, pojmenovanou Grilovací speciál.
A jak jsme již zmínili v úvodu, dnes se podíváme na grily lávové. Jejich princip spočívá v pálení lávových kamenů. Kameny mají přirozeně vysoký obsah čediče a rovněž vydrží daleko větší teploty než klasické kameny, jaké známe my. Je však problém, že v poslední době si spousta lidí zaměňuje lávové grilování s grilováním na různých rozpálených žulách či podobných aspektech.
Hlavní nevýhodou lávových kamenů je jejich velmi špatné čištění, díky čemuž absorbují nadměrné množství odkapávajícího tuku. To má za následek velmi časté vzplanutí a může tak vést k většímu opálení grilovaného pokrmu, případně k jeho úplnému znehodnocení. Dalším problémem je rozvod tepla. U lávových kamenů takřka nelze docílit rovnoměrného rozvodu tepla po celé grilované ploše, Důsledky tohoto si samozřejmě můžete odvodit sami.
Ideální kompromis řešení však nabízejí grily Weber. Jedná se o zvláštně tvarované smaltované, nebo z nerezové oceli vyrobené profily, které díky svému tvaru zabraňují vznícení plamenů z odkapávajícího tuku a zajišťují rovnoměrné rozložení žáru po celé grilovací ploše. Odkapávající šťáva je pak odpařována zpět na grilované maso, ryby nebo drůbež, a tím dodává masu krásnou a vůni a chuť. Plynové grily Weber mají až 6 nezávislých hořáků, podle typu umístěných souběžně nebo příčně přes grilovací komoru, a vybavený příslušným počtem flavorizérových profilů.
Dalším důvodem, proč Kuchtění.cz nedoporučuje lávové grily je skutečnost, že takřka nelze použít metodu nepřímého grilování (tj. např. „dušení" apod.). Je to škoda, jelikož čím dál tím více lidí používá grily právě i k této úpravě. Tohle zkrátka lávové grily nedokáží, zde i při nejlepší snaze nedokážete plynule regulovat hořáky pod lávovými kameny tak, abyste podobný efekt vyvolali.
Pokud tedy nad grilem uvažujete, pak se lávovým grilům vyhněte. Nejsou vyloženě špatné, avšak ostatní typy dokáží daleko více, a to mnohdy i při nižší ceně.