Nalezené recepty

Grilovací speciál: připravujeme grilovací párty

Vítejte zpět u našeho seriálu o grilování. Dnes se podíváme blíže na grilování samotné. Již v minulém díle jsme zabrousili do tajů grilované zeleniny, dnes však téma poněkud zevšeobecníme a zaměříme se na grilování jako takové, prozradíme vám pár horkých tipů a triků a doladíme vše tak, aby právě ta vaše barbeque párty byla tou nejlepší široko daleko.

Na začátek se však pojďme na chvíli podívat do historie grilování, kdy a kde vzniklo, jaké má tradice a jak je to s grilováním v Česku. Říci přesně, od kdy datovat grilování jako takové nelze a velmi snadno bychom jej mohli přiřadit k období, kdy člověk začal ovládat oheň. Nebylo by to však zcela správné, neboť v té době jiné možnosti. Grilování jak jej známe dnes je totiž především koníčkem, pro mnohé se však stalo přímo životním stylem. Teorie o původu těchto gastro radovánek se liší, nárokují si je jak Francouzi se svým barbe a quene, což v překladu znamená pečení od fousů až po ocas, avšak je přisuzováno také americkým osadníkům indiánského původu, kteří maso připravovali na roštu zvaném barbacoa. Ať už tak nebo onak, grilování nebo chcete-li barbeque tak, jak jej známe dnes, nelze odepřít našim zámořským sousedům. V České Republice jej známe hned v několika podobách, kdy nelze opomenout ani naši národní tradici opékání mastných špekáčku. V posledních letech však lze čím dál tím víc pozorovat boom zahradních párty a grilování obecně.

Grilujeme však správně? A existuje vůbec nějaké „správné grilování?" Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět, nicméně už nyní můžeme říci, že spousta lidí se dopouští mnohdy zcela zásadních chyb, které jejich pokrm znehodnotí, a to zcela nezávisle na tom, zda si to připouštějí či nikoliv. Je však třeba respektovat staré české pořekadlo sto lidí, sto chutí, a tak nelze přesně determinovat co je špatné a co nikoli. Měli bychom se však držet určitých zásad, pojďme se na ně podívat.

Pro začínající grilmastery, kteří jsou prosti jakýchkoli kuchařských zkušeností je určitě nejlepším začátkem grilování klobás, párků, prostě čehokoliv tohoto tvaru a složení. I zde platí, že není správné na surovinách šetřit, a tak určitě doporučujeme kupovat klobásy dražší, avšak s jistým obsahem pokud možno kvalitního masa. V poslední době také velkým boom zažívají tzv. „bílé" grilovací klobásy, které mohou být pro začátečníky zcela ideální. Na výběr je dostatečný počet druhů, klobásy nepraskají, lehce a rychle se propékají. Doporučujeme rovněž připravit si dostatečně mastnou marinádu na potěr.

Kdo to však s grilováním myslí opravdu vážně, klobásy pro něj nemohou být více, než pouhý doplněk k pořádnému steaku či špízu. Grilování masa však není úplně lehkou záležitostí a pro opravdu chutný pokrm vyžaduje určitou míru znalostí. Maso nikdy před přípravou nesolíme, ani jej nenakládáme do příliš slané marinády - sůl vytáhne z masa veškerou šťávu a zcela jej tak znehodnotí. Maso před přípravou nenaklepáváme, a pokud už musíme, tak velmi zlehka - není dobré porušit jeho svalové struktury. Pokud máme gril s několika stupni (například rošt lze dát do několika poloh), pak jej rychle opečeme na zcela rozpáleném ohni či roštu, každou stranu přibližně jednu minutu, následně dáme o „patro" výše. Maso se tak propeče pomalu, což je velmi žádoucí. Při nakládání masa nekombinujeme bezhlavě hromadu koření - ta se ve finále přebíjejí a chuť není dobře identifikovatelná. Pokud je to možné, vyhýbáme se sadám s názvem grilovací koření apod. Je to sice rychlý pomocník, nicméně několika barevný pepř, paprika, drcená majoránka, tymián či sušená bazalka v kombinaci udělají více muziky, než by se mohlo zdát.

Řekli jsme si něco o masu, co však takové ryby? Příprava grilovaných ryb je bezpochyby o poznání složitější a na začátek ji určitě nedoporučujeme. Mohla by vám znechutit další grilování a to určitě nechceme. U ryb musíme dávat pozor na dobu, po kterou je ryba naložená v marinádě, aby maso nenasáklo více než je třeba. Stejně tak při přípravě samotné je dobré mít speciální nástroje na otáčení, jelikož ryby mají daleko větší tendenci se rozpadat. Může grilovat jak filety, tak celé ryby v kůži, avšak v takovém případě nezapomínáme rybu pořádně v oblasti břicha rozříznout, abychom dostali potřebné aroma tam, kam potřebujeme. Co se týče přípravy, u ryb se naopak soli nebojíme, avšak všeho s mírou. Pojďme se nyní podívat, jaké typy mas jsou pro grilování vhodné.

Kuřecí
Stehna, prsa, křídla. Víc toho na kuřeti stejně nenajdete. Recepty na grilované kuřecí najdete zde.

Vepřové
Panenka, krkovice, kotlet či skvělá žebírka. Lze zkusit i koleno, nicméně nedoporučujeme začátečníkům.

Hovězí
Zadní svíčková, roštěnky, kýta. Nemusíme marinovat, stačí kořenit až při přípravě a průběžně potírat.

Jehněčí
Specialita, která by neměla chybět na stole žádnému grilmasterovi. Lze připravovat jako např. mleté ve formě hamburgerů, případně na klasický způsob.

Ryby
Na grilování není vhodná každá ryba, proto vybírejte pečlivě. Ideální je například makrela, pstruh, losos, tuňák, mečoun, kapr či candát.

Marinády
Marinování masa je rovněž velkým uměním a v mnohých případech také rozhoduje o finálním výsledku. Nepodceňte je tedy a podívejte se společně s námi na pár zajímavých receptů.

Příprava zahradní párty

BBQ, chcete-li barbeque nebo prostě jen grilovací párty není určitě nic složitého, nicméně dovolíme si nabídnout pár osvědčených rad, které mohou pomoci. Rovněž je potřeba mít kvalitní nástroje a příslušenství, Kuchtění.cz doporučuje tyto grily.

Na grilovací párty nesmí chybět pivo. Dbejte na to, aby pivo bylo řádně vychlazené a mělo by být opravdu chutné a osvěžující. Nevyplatí se tedy na něm šetřit pár korun. Ženy v těchto případech může uspokojit nápoj podobný Friscu, jelikož ne všechna něžná pohlaví pivo snesou. Stejně tak nezapomeňte na nějaké to nealkoholické pití, ideálně nějaké džusy.

Doplňky. Velmi důležitá věc, jelikož ne každému z hostů musí vyhovovat právě vaše marináda, a tak je dobré mít i pro ně připravené řešení. Doporučujeme klasiku - BBQ omáčka, jogurtová, česneková. Tipy na omáčky najdete zde.

Pečivo - další velmi důležitá věc. Dbejte, aby pečivo bylo čerstvé, skvělým řešením je pečivo k dopékání. Rovněž by měl výběr obsahovat jak tmavé, tak bílé pečivo, přestože se více hodí právě bílé.

Zelenina či zeleninový salát, součást každého grilování, která nesmí chybět. K masu je skvělým doplňkem třeba zeleninový salát se sypaným balkánským sýrem.

Poslední věc, jež nesmíme opomenout, je přátelská atmosféra a dobrá nálada, jelikož právě to je důvod, proč akce tohoto typu organizujeme. Času strávenému s přáteli a lidmi nám blízkými bychom si měli vážit a grilovací párty je tak ideální volbou.

 

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}