Nalezené recepty

Kvalitní ovoce a zelenina

Že ovoce nebo zelenina „rostou” hlavně v supermarketu? Už se vám asi stalo, že jste tam objevili i kousky nijak výstavní, seschlé nebo nahnilé. No, dobrou chuť, tohle k večeři nenaláká ani notně vyhládlého vegetariána. Případně koupené produkty časné zkáze podlehly už doma, a to i když jste je uschovali v odpovídajících podmínkách. Což znamená za dostatečné vlhkosti a ne v mrazu.

Zelenina i ovoce potřebují teplotu cca mezi pěti a deseti stupni. Nejlepší místo je tak po vzoru našich babiček suchý, dobře odvětrávaný sklep. Nemáte-li ho k dispozici, „ubytujte” je v bedničce na balkoně.

Chuť i vůně

Nebo jste si odnesli na první pohled dary přírody sic lákavé, ale až dodatečně jste zjistili, že s výpěstky na obrázku u regálu měly tyhle produkty společnou maximálně podobu. Žádná chuť ani vůně, ovoce nedozrálé s minimem šťávy a při pohledu na zeleninu začínáte tušit, kde se vzaly proslulé amarouny.

Že se budete muset stát novým zástupcem odrůdy zahradník domácí a chopit se motyky sami, protože nad plodiny čerstvě utržené nebo právě vytažené ze země není? Pro obyvatele panelákových bytů rada poněkud hraběcí, takže nám dovolte raději jinou. Místo toho si najděte toho „svého” zemědělce, který bude ovoce a zeleninu pěstovat za vás, nejlépe navíc bez zbytečné chemie. A vy můžete plody jeho úsilí pouze odebírat, v éře internetu o to jednodušeji, objednávku stačí zadat i online.

Dovážení produktů

Tím současně lokální pěstitele podpoříte. A uděláte také něco pro svoje zdraví. Některé tropické druhy ovoce se vydatně nacestují, než dorazí na pulty českého obchodu, mnohdy jejich putování trvá až měsíc. Asi nejkomplikovanější je dovoz banánů, ty svou pouť zahajují ještě zelené, jinak by totiž náročnou přepravu nevydržely, a čekají je tisíce kilometrů. Potom jsou podrobeny procesu tzv. kontrolovaného dozrávání. Takové nepřirozeně zralé ovoce ovšem tělu neposkytne tolik vitamínů, kolik by mohla kupříkladu jablka, která by byla vypěstována v domácích podmínkách.

Navíc se pěstitelé i tak uchylují k mnoha metodám ve snaze prodloužit ovoci či zelenině výdrž. Některé jsou značně kontroverzní, třeba mnoho polemik vyvolávající genetické modifikace.

 

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}