Nalezené recepty

Grilovací sezóna s kvapem blíží

Začínám nám léto. A to je ideální čas na grilování. Češi si grilování oblíbili a není divu. Je přece tak příjemné si za vlahého večera posedět na zahradě s přáteli nebo rodinou a k večeři si dát šťavnatý kus masa, který jste si před tím naložili do vlastní marinády. Jenže nejen marináda ovlivňuje chuť připravovaných pokrmů. Stejně důležitou roli hraje i typ grilu. Když si vybíráte nový gril, je velice důležité se zaměřit spíše na kvalitu než na cenu.

Ideální jsou značky s dlouholetou tradicí. Velice dobré grily pořídíte u značky Weber, která se výrobou kvalitních grilů zabývá od roku 1952. Má tedy za sebou léta zkušeností a dlouhou tradici.

Grily na dřevěné uhlí nebo brikety

Nejčastějším a nejoblíbenějším typem grilu je, ten na dřevěné uhlí. Jedná se totiž o nejdostupnější variantu, která nevyžaduje žádný jiný zdroj energie. Navíc kouř z dřevěného uhlí obohatí chuť masa o další rozměr. Nejčastěji se používá klasické dřevěné uhlí, ale pokud chcete své společné chvíle na zahradě ozvláštnit, navodit příjemnou atmosféru a navíc překvapit své hosty odlišnou chutí masa, můžete využít dřevěného uhlí z třešně či kokosu. Opravdoví gurmáni k dřevěnému uhlí přidávají i dubové dřevo ze sudů od whisky nebo cherry. Největším nešvarem při grilování na dřevěném uhlí je odkapávání tuku z masa na rozžhavené uhlíky. Tuk se pak přepaluje a do masa vnikají karcinogenní látky. Proto je vhodné do uhlíků umístit alobalovou mističku, do které může tuk odkapávat. Mezi špičku mezi grily pak patří grily Weber

Zdravější a rychlejší elektrický gril

Elektrický gril se stal oblíbený zejména u lidí, kteří bydlí ve městech. Může se totiž používat i v interiérech nebo na balkónech. Vyrábějí se ve dvou variantách. Stolní, která je oblíbenější a vyhledávanější, a zahradní. Elektrickým grilům se rozhodně nedá upřít, že jsou rychlé a grilování na nich, je díky tomu, že tuk neodkapává na rozžhavené uhlí, zdravější. Zase na druhou stranu si člověk neužije tu pravou grilovací atmosféru a maso je ochuzené právě o tu zajímavou vůni z dřevěného uhlí.

S plynem žádné čekání.

Není snad rychlejšího grilování, než na plynovém grilu. To je jeho nesporná výhoda. Také se dá snadněji regulovat síla plamene. Díky tomu můžete libovolně grilovat jakékoliv druhy masa, ryb či zeleniny a nemusíte se zdržovat přemýšlením nad tím, jakou potravinu dáte na gril, jako první. Ale, stejně jako u elektrického grilu, člověk si neužije tu pravou zahradní grilovačku.

Co a jak grilovat?

Ne každé maso je ke grilování zcela vhodné. Dnešní doba nám velí si vybírat méně tučná masa. Jenže ta nikdy nebudou na grilu chutnat tak dobře, jako ta prorostlejší Tuk totiž dodává masu chuť a udržuje jej šťavnaté. Nikdy byste neměli grilovat maso, které jste právě vytáhli z lednice. Nechte jej při pokojové teplotě odpočinout. Pokud chcete marinovat, marinujte den dopředu. Svalovina má tak šanci vstřebat všechny chutě a dokonale se odležet. A hlavně grilujte v poklidu. . Inspirovat se můžete recepty na gril.  Den na zahradě byste si měli užívat a to platí i při grilování. Pomalu grilované maso. Bude vždycky chutnější a šťavnatější, protože má čas se rovnoměrně propéct. Výjimkou jsou mořské plody a ryby. Těm naopak pomalá příprava nevyhovuje, protože je vysušuje.

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}