Mechanická nebo digitální? Stolní nebo závěsná? Nerezová nebo plastová? A s jak vysokou nosností? Vybrat ideální váhu do vaší kuchyně není tak snadné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pojďme si proto podrobně rozebrat jednotlivé varianty a společně určit, jaká z nich bude právě pro vaši domácnost tou úplně nejlepší.
Digitální váží na gram přesně
A začneme hned zostra. Mechanické vs. digitální váhy. Mechanické jsou obvykle levnější, mají vyšší nosnost (klidně i přes 10 kg) a ke svému chodu nepotřebují baterky. Na druhou stranu však váží velmi nepřesně (mnohdy i s odchylkou 10 a více gramů) a čtení z displeje je u nich nepohodlné.
Oproti tomu digitální kuchyňské váhy poskytují mnohem přesnější vážení (odchylka 1 g), působí luxusnějším dojmem, mají dobře čitelný (někdy i podsvícený) displej, disponují mnoha funkcemi (dovažování, nulování) a zabírají méně místa. Horší je to u nich pouze s nosností (běžně kolem 3 kg), ale i mezi digitálními váhami lze najít kousky s nosností např. 15 kg. Sami si ale přiznejme, že váha s nosností do 5 kg nám v 99% případů bude bohatě stačit.
Zlatá střední cesta mezi stolní a závěsnou
Kuchyňské váhy můžeme dále dělit na stolní a závěsné. Stolní jsou častější, na první pohled vypadají jako osobní a mají velkou vážící plochu. Oproti tomu závěsné natvrdo přiděláme ke zdi a vážené potraviny na ně zavěšujeme. Výhodou této varianty je úspora místa, nevýhodou jistá nepraktičnost. Tento rozpor lze vyřešit koupí stolní váhy se závěsným uchem – při vážení máme váhu pohodlně na stole, po skončení vážení ji zavěsíme na stěnu. Tyto váhy navíc v zavěšeném stavu často plní funkci hodin nebo teploměru.
Nerez na lehkou údržbu
Byť jsou cenově trošku dražší, při rozhodování mezi plastovými nebo nerezovými váhami doporučujeme volit tu druhou variantu. Nerezová váha déle vydrží a je mnohem jednodušší na údržbu – obvykle ji stačí jenom přetřít vlhkým hadříkem a všechny nečistoty jsou pryč. Tuhle „funkci“ v kuchyni dozajista ocení jak ženy, tak i muži.