Nalezené recepty

Zdravotní účinky kustovnice

Nejspíše již víte o kladných vlivech kustovnice čínské na lidský organismus, ovšem přesně asi netušíte, jakým konkrétním způsobem nám konzumace plodů této rostliny pomáhá. A právě s tím vás v následujícím povídání seznámíme.

Množství prospěšných látek

Kustovnice čínská patří k nejzdravějším druhům ovoce na světě, jelikož obsahuje spoustu vitamínů, stopových prvků a jiných užitečných látek pro lidské zdraví. Můžete narazit též i na jiné označení pro kustovnici, a sice goji. V Číně znají léčebné účinky tohoto ovoce již přes dva tisíce let. U nás se také začíná rozšiřovat, kvalitní plody lze zakoupit v lékárnách nebo specializovaných obchodech se zdravou výživou. Kustovnici čínskou si dokonce můžeme vypěstovat i v našem podnebném pásmu, tudíž to milovníci zahrádkaření jistě s nadšením uvítají. Kustovnice čínská obsahuje osmnáct typů aminokyselin včetně těch esenciálních, řadu stopových prvků jako měď, železo, fosfor, vápník anebo selen, betakaroten a vitaminy C, E, B1, B2 či B6. Své latinské pojmenování lycium barbarum kustovnice dostala na základě skupiny polysacharidů, které posilňují lidský imunitní systém a zpomalují proces stárnutí. Ovšem to stále není vše, v Číně se tato plodina považuje za velice kvalitní afrodiziakum, ta v případě mužské části populace zvyšuje hladinu pohlavních hormonů v krvi. V kustovnici se vyskytuje také i germanium, což představuje látku, jež je vzácně přítomná v potravinách. Její působení na lidské tělo zatím ještě nebylo dostatečně prozkoumáno, nicméně je jasné, že se jedná o velmi důležitý a potřebný prvek.

Efekty kustovnice na lidské zdraví

Kustovnice blahodárně ovlivňuje lidský organismus. Ulevuje od některých projevů astmatu a alergií. Též pomáhá při léčbě některých kožních onemocnění jako lupénka. Kustovnice dále působí i proti stárnutí a posiluje obranyschopnost celého lidského organismu, ten si proto mnohem lépe poradí s nemocemi. Tohle pozoruhodné ovoce zlepšuje i lidský zrak a zklidňuje podrážděné a unavené oči a podporuje dobrou funkci jater a ledvin. Navíc dovede snížit krevní tlak a pozitivně působí i na tvorbu červených krvinek. Kustovnici jistě využijí i ti lidé, kteří vypili nadměrné množství alkoholu, jelikož pročišťuje i organismus.

Díky svým účinkům lze klidně kustovnice označit za relativně silný a hlavně účinný antioxidant. Mezi další kladné účinky se řadí i lepší mozková činnost, paměť a podpora krvetvorby. V japonské a čínské medicíně se kustovnici přisuzuje schopnost působit coby analgetikum, a proti rakovinovým buňkám v lidském těle. Karotenoidy přítomné v kustovnici mimo jiné chrání před škodlivými efekty ultrafialového záření a napomáhají ke hnědnutí kůže při opalování.

Konzumace kustovnice

Co se týče konzumace, je strašně důležité, jakou formu si vyberete. Kustovnici lze jíst v čerstvém nebo či sušeném stavu, jako šťávu, prášek či kapsle. Dávkování se podřizuje nejrůznějšími faktory, patří sem pohlaví, hmotnost a věk. Kustovnice se nedoporučuje dávat dětem mladším dva a půl roku, zatímco dětem od tří let postačí jedna hrstka bobulí na celý den, děti starší deseti let smí užívat totožné množství jako dospělí, tedy denně přibližně třicet bobulí. Konzumace většího množství kustovnice není vhodná, protože by mohlo dojít k zažívacím potížím. Když byste kustovnici pojídali hned před spaním, mohly byste trpět zase nespavostí. Pokud vás trápí časté průjmy, neměli byste raději kustovnici konzumovat. V době těhotenství se doposud neví, zda se může kustovnice užívat.

Negativní účinky se sice neprokázaly, ovšem se zmiňuje riziko zvýšené krvácivosti u těhotných žen. Nejvhodnější je konzumovat kustovnici ještě v čerstvém stavu, ale v našich podmínkách se čerstvé plody pořizují obtížně, jedině byste si je sami vypěstovali. Plody jinak nevydrží tak dlouho čerstvé.

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}