Grilování patří v Česku mezi jednu z nejoblíbenějších, nejen letních, činností. Většinou probíhá grilování na chatách a chalupách, nebo na zahradě rodinného domku. Nejpoužívanější grily jsou bezesporu grily na dřevěné uhlí. Stejně jako u všeho ale platí, že není gril jako gril.
I když si můžeme myslet, že nezáleží na tom jaký gril na svou párty použijeme, opak je pravdou. Je velký rozdíl mezi grily z hypermarketů za pár set korun a mezi kvalitními grily za několik tisíc. Rozdíl není jen v použitém materiálu, ale především také ve tvaru grilu a způsobu grilování.
Obyčejný gril bývá obdélníkového tvaru, kde zepředu máte prostor na přidávání uhlíků a ze zbývajících třech stran je krytý bočnicemi. I na takovémto grilu si samozřejmě maso ugrilujete, ale ze samotného grilu zbytečně uniká hodně tepla, teplota není všude rovnoměrná a proto se nevyhnete stálému posouvání kousků masa z přední části do té zadní a stálé obskakování grilu. O pracném rozžhavení uhlíků ani nemluvě. Navíc na takovýchto grilech bývá grilování zdraví škodlivé.
Mezi ty kvalitní grily patří bezesporu grily Weber. Weber grily mají extrémně dlouhou životnost díky rámové konstrukci včetně poklopu, kotli, případně grilovací vaně a všem vnitřním částem, jako např. hořákům a zapalovacím a čistícím systémům. Grilování na grilu Weber je oproti jiným grilům zdravé
Grily Weber na dřevěné uhlí jsou konstruovány do kulovitého tvaru a disponují víkem na gril. Kulovitý tvar grilu Weber umožňuje grilovat ze všech stran rovnoměrně. Uhlíky jsou na samostatném roštu, vzduch k nim tedy může proudit i zespodu, tím uhlíky lépe hoří a dá se regulovat teplota. Pokud přiklopíte gril víkem, tak můžete na grilu bez problémů nejen grilovat ale také péct. Rozdělání uhlíků se samozapalovací sadou je otázkou 25 minut a bez jakékoli práce.
Pokud nemůžete z nějakého důvodu rozdělávat uhlíky(např. grilování na terase nebo balkóně bytového domu) stejně kvalitně vám mohou posloužit elektrické grily nebo plynové grily. Grilování je tak ještě zdravější a rozžhavení grilu vám zabere pár minut.
Pokrmy z takovéhoto grilu jsou pak úplně odlišné než z klasického grilu z hypermarketu. Kdo jednou odzkouší gril Weber, nebude chtít grilovat na jiném.