Nalezené recepty

Exkluzivní borůvkový dezert oceněný 5 hvězdami, my máme recept

Máte chuť na trochu luxusu? Pokud ano, ale máte toto slovo spojeno se spoustou peněz, pak se nemusíte bát. Dnes vám na stůl přinášíme exkluzivní recept na borůvkový dezert, který v rámci jednoho z největších internetových portálů, zaměřených na vaření, webu FineCooking.com, obdržel zcela neuvěřitelných pět hvězdiček, nebude vás však stát více než stejně srovnatelná bublanina české provenience. Pojďme se tedy pustit do pečení, protože to opravdu stojí za to.

K přípravě budeme potřebovat následující ingredience.

Na těsto:

½ až 1 hrnek hladké mouky
2 lžičky krystalového cukru
½ lžičky soli
15 dkg másla
1 velký žloutek
3 polévkové lžíce mléka 

Na náplň:
4 hrnky borůvek
¼ hrnku krystalového cukru
2 polévkové lžíce medu
1 lžička jemně nastrouhané citronové kůry
1 polévková lžíce hladké mouky
1 větší špetka soli
1 větší vejce

 

2 polévkové lžíce krystalového cukru (ano, opět nyní, nepřidávejte je v první várce do hrnku)

Nejprve si připravíme těsto

Smíchejte mouku, cukr a sůl v mixéru vybaveném hnětacími pádly (případně ručně ve středně velké míse). Máslo rozkrájejte na malé kostičky a přidejte do mouky. V nízké rychlosti necháme míchat, dokud se mouka nezapracuje dokonale do těsta, časově pak přibližně minutu až dvě. Pokud i nyní můžete vidět kousky másla větší, než-li zrno hrachu, pak tyto kousíčky jemně rozmáčkněte pomocí vlastních prstů.

V malé misce smíchejte žloutek a mléko a přidejte je do rozdělaného těsta. V nízkých rychlostech mícháme, dokud se směs nezapracuje do těsta, odhadem tak 15 minut. Na konci procesu by nám mělo těsto hezky změknout. Při míchání rukou doporučujeme tento proces provádět vidličkou opět do doby, dokud těsto nebude dokonale vláčné.

Následně vytvořené těsto vyklopíme na čistý vál a pomocí dlaně jej hněteme směrem od sebe. Poté jej z válu oškrábeme a opakujeme, dokud těsto není dokonale flexibilní. Hotové těsto vyklopíme na plech pokrytý pečící fólií, stiskneme jej do tvaru tenkého „disku" a necháme odpočinout v chladu na 15 až 20 minut (pozor, dle chuti lze uložit až na celé 4 dny).

Rozehřejeme si troubu na 350 °C. Připravíme si těsto (pakliže by po vytažení z lednice bylo příliš tvrdé, necháme jej v klidu změknout při pokojové teplotě. Na pomoučeném válu těsto rozválíme do tvaru kruhu o průměru cca 30 až 35 centimetrů. Nevěšte hlavu v případě, že se vám při procesu okraje mírně potrhaly, ve finále to vůbec není na škodu. Těsto vložíme na plech a necháme odpočinout buď v chladu, nebo při klasické pokojové teplotě. V tuto chvíli si připravíme náplň. 

Nyní pojďme na náplň, neboli Galette

Borůvky vložíme do velké mísy, přisypeme cukr a smícháme. Následně přidáme citronovou kůru, med, mouku a sůl a vše smícháme opět dohromady. Nyní nastává chvíle pro ony opakující se dvě lžíce cukru - pokud máte radši více chuť samotného ovoce, pak cukr nepřidávejte, pakliže toužíte po opravdu sladké dezertu, neváhejte.

Připravíme si těsto. Náplň vlijeme na těsto a krouživými pohyby ji rovnoměrně rozmístíme po celé ploše. Pomocí prstů pak složíme okraje tak, aby vytvořili „rám" o cca 2 cm tloušťce.

Nyní, pomocí jemného šťetce, rozetřeme rozmíchané vejce po okrajích těsta a náplni a tyto namočené části následně posypeme krystalovým cukrem. Dort vložíme do trouby tak, aby se nacházel přibližně ve středu. Dort pečeme asi 55 minut (nelekejte se v případě, že z koláče začne vytékat šťáva z náplně, vůbec ničemu to nevadí). Po dopečení odstavíme a necháme vychladnout. Dort lze podávat až šest hodin po dopečení a přesto si uchová skvělou čerstvost a výtečnou chuť.

Dort doporučujeme podávat společně se šlehačkou.

CHANG, Joanne. Blueberry-Lemon Galette. Finecooking.com. 8.1.2005, X, s. 1. Dostupný také z WWW: <http://www.finecooking.com/recipes/blueberry-lemon-galette.aspx>.

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}