Nalezené recepty

Zelená bestie: nejlepší punč na horké letní dny

Mám dobrého přítele, který objednává drinky od barmanů velice zajímavým způsobem, konkrétně pak nějak takto: „Budu pít cokoliv mi namícháte, ale nesmí v tom být absinth!".

Chudák absinth - jeho výrazná polarizující chuť černé lékořice je pro mnoho lidí skutečnou slastí, pro druhé naopak něčím zcela nepoživatelným. Osobně se počítám do té skupiny, kterým absinth chutná, a tak jsem byl nadšen, když se mi podařilo objevit tento absinthový punč z Pernodu.

Nejprve bychom si však měli říci, co vlastně onen Pernod je. Pernod je název značky likéru zvaného pastis. V řečtině je pak jeho synonymem možná známější „ouzo", ve španělštině pak „ojen". Francouzi pastisu říkají „ricard". Typickou vlastností je právě silné aroma a chuť černé lékořice (pozor, máme na mysli rostlinu, nikoliv pamlsek). Rovněž může být přidáván také anýz pro ještě větší zdůraznění chuti. Pernod je většinou přidáván do alkoholických nápojů, které mají 40 a více % obsahu alkoholu, nejznámějším je pak dozajista Absinth. Není proto divu, že spojení Pernod Absinth se stalo synonymem pro jednu z nejznámější a nejkvalitnějších značek tohoto zeleného likéru.

Nyní se však vraťme zpátky k našemu punči. Princip receptu spočívá v tom, že do Pernodu přidáme vodu, což je z hlediska míchání nápojů postup zcela neobvyklý, nicméně v případě použití absinthu naprosto klíčový. Pernod Absinth obsahuje 68 % alkoholu, můžeme se však setkat i s 40% či naopak více procentními absinthy (kupříkladu Kubler či Lucid jsou určitě skvělými volbami). Množství vody pak samozřejmě závisí na druhu použitého absinthu, resp. jeho procentuálním obsahu alkoholu.

Okurky, limety a anýz - úžasná a osvěžující kombinace na horké letní dny. A pokud by se vám ani přes všechna tato superlativa nedařilo přesvědčit své přátele, že zkrátka bez absinthu to není „ono", pak nevěšte hlavu, není problém punč namíchat s jiným druhem alkoholu.

Pernod Absinth punč Zelená bestie

1 díl Pernod Absinthu
1 díl limetové šťávy
1 díl koktejlového sirupu
4 díly vody
tenké až průhledné plátky okurky

Samotná příprava je pak nejlepší v nádobě na punč či velké míse plné ledu. Vše smíchejte a na závěr hezky ozdobte okurkami.

CAMPER, English. A Punch That Packs Absinthe. Finecooking [online]. 15.7.2011, 1, [cit. 2011-08-01]. Dostupný z WWW: 

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}