Jedna z nejdůležitějších potravin určených dětem. Jsou v něm zastoupeny všechny důležité látky, které jsou nezbytné pro výživu. Obsahuje lehce stravitelné mléčné bílkoviny, tuk, mléčný cukr, a laktózu, která se při kysání mléka mění na kyselinu mléčnou a dodává mu kyselou chuť.
Mléko je i bohatým zdrojem nerostných látek, zejména vápníku a fosforu, ale také vitamínů, především vitamínu A a B2, méně C a D.
Mléko obsahuje hodně vody (až 87%), je citlivé vůči vnějším vlivům, ohrožují ho mikroorganismy, proto se při mlékárenské úpravě i v domácnosti vyžaduje úzkostlivá hygiena a správné skladování.
Mléko má vysokou biologickou hodnotu. Připravují se z něj rychlé a chutné mléčné polévky, které byli kdysi základem stravování na vesnicích. Jejich příprava je možná jak ze sladkého, tak z kyselého mléka, ze smetany či s dalšími potravinami, především zeleninou, houbami, bramborami, rajčaty, sýrem apod. Z mléka můžeme dělat i chutné omáčky. Můžeme použít ke zjemňování jídel. Pokud mléko vaříme, tak krátce, jelikož se při déle trvající vysoké teplotě znehodnocuje.
V posledních letech se však objevují studie, které mléko téměř vůbec nedoporučují.
Nejčastější problémy týkající se mléka jsou:
- Srdeční problémy jež způsobuje enzym xantinoxidáza obsažený v kravském.
- Lidé s mléčnou stravou nejsou schopni vstřebat všechny výživové látky ze stravy tak dobře, jak je tomu u lidí bez mléka.
- Mléko má za následek tvorbu hlenu, který se usazuje ve střevech, plicích, v tělesných dutinách a v celé oblasti hlavy. Tuk a hlen vzniklý v důsledku konzumace mléčných výrobků je v pozadí mnoha dýchacích onemocnění a problémů střev, včetně chronické zácpy.
- Značná část bolestí hlavy je údajně způsobena díky mléčné bílkovině, přesněji tyraminem, který vzniká z bílkovin při zrání sýrů.
Asi se tedy každý ptá, zda-li je mléko potřebné, či nikoliv. Odpověď na tuto otázku nám zřejmě ukazuje sama příroda, kde většina savců pije mléko od své matky jen do období kolem jednoho roku. Avšak pravda možná bude někde uprostřed. Omezená konzumace mléčných výrobků, a to převážně kysaných, poskytuje našemu zdraví spoustu výhod, není však pro zdraví nezbytná. Měli bychom si dávat pozor na laktózu doplňovanou často do jogurtů. Naši potřebu bílkovin bychom tak měli hradit mlékem opravdu jen z části, mnohem lepším mléčným produktem, minimálně co se kvalitních bílkovin týče, je tvaroh.