S příchodem chladného podzimu si čím dál tím víc uvědomuji, jak velký vliv má roční doba na mé chutě, jídlo které budu vařit a jaké ingredience přitom používat. Zatímco v letních dnech přemýšlím, co bych mohl „hodit" na gril, v zimě jsem myšlenkami v útulné kuchyni, teplé kuchyni.
Právě díky měnícím se ingrediencím můžu rozvíjet své metody vaření. Kupříkladu, díky střídání ročních period chutná můj hovězí steak jinak v březnu a jinak na začátku srpna. Je to špatně? Nemyslím si, člověk by měl rozvíjet svůj talent, zkoušet nové věci a v neposlední řadě se také umět přizpůsobit aktuálním podmínkám. A pokud jste někdy něco podobného zažili, pokud jsou vaše chutě v létě jiné než v zimě, pak mi určitě dáte zapravdu.
Abych však byl konkrétní a možná vás i trochu inspiroval, popíšu vám svůj zářijový steak. V takovém případě ještě využiji gril, byť ne vždy je možno jak připravovat, tak konzumovat jej venku. Ale nezdravou chuť doutnajícího uhlí si stejně ujít nenechám. Doplním ho poslední letní kukuřicí a rajčaty. Jakmile však přijdou první chladné dny, slunce se schová za mraky, listy ze stromů se začnou pomalu snášet na zem a barvit okolí, stává se mojí nejčastější surovinou tmavá listová zelenina. Ta se dá různě kombinovat, ale dle mého mínění je nejlepším doplňkem zdravé listové zeleniny kotletka ochucená koriandrem, skořicí podávaná se sladkou mrkví a teplým čočkovým salátem. Poté, co nastane skutečný chlad, uvařím si šťavnatý hovězí guláš a upeču si dobrotu v troubě, neboť teplo trouby pro mě znamená totéž jako teplo domova.
A co jsem tím vším chtěl vlastně říci? Ve své podstatě nic nového, avšak opakování je matka moudrosti. Nebojte se experimentovat, udělejte změnu. Základ je být stále v pohybu a nyní nemám na mysli pohyb fyzický. Zkoušejte, zdokonalujte se. Jen tak můžete být lepší a lepší.
zdroj: Finecooking, Srp 31, Editors