Nalezené recepty

Zákaz prodeje celeru osobám mladším 18 let!

Určitě se ptáte, proč celer znecitlivuje jazyk? Donedávna jsme se i my domnívali, že je to důsledkem špatného mytí - tedy důsledek určitých pesticidů či konzervačního spreje. Nicméně tato domněnka byla špatná. Stačilo trochu hledání na internetu abychom zjistili, že se ve skutečnosti jedná nikoliv o chybu, nýbrž vlastnost.  Jak se s tím tedy vypořádat?

Nejprve se ale vraťme k problému samotnému. Je potřeba vzít v potaz skutečnost, že zde jsou lidé, kteří jsou tak nějak přirozeně alergičtí na celer. Bohužel, nikdo nezná příčinu, odborná literatura se zmiňuje jen a pouze o jeho důsledcích. Je zde však poznámka o využití celeru jako léku, nikoliv však anestetického - což bychom k výše zmíněnému přirozeně očekávali. Odborná literatura doporučuje či zmiňuje použití v případě artritidy, hypertenze či při infekci močových cest. 

Nejblíže odpovědi na naši otázku pak je tvrzení doktora Steva Macka, jenž studoval chemikálie obsažené v celeru. Po detailním průzkumu zjistil, že oním anestetikem by mohl být eugenol, používaný mimojiné jako znecitlivující tekutina ve stomatologii. Stejně tak jsme zjistili, že čím více je celer zelený, tím více by měl obsahovat právě eugenolu. Bohužel tato informace pochází z neověřeného zdroje, takže ji nelze brát za bernou minci. 

Kouzlo jídla samotného je v tom, že na pohled jednoduché věci jsou ve skutečnosti velmi složité. Bylo by bláhové domnívat se, že výběrem určitých součástí potravy (omega 3-mastné kyseliny, vápník, vitamín C atd.) docílíme kýžené rovnováhy a dokonale zdravé stravy. Stejnou analogie lze také použít z druhé strany - nelze očekávat, že odstraněním tuků a cholesterolů budeme mít skvělou figuru a perfektní zdraví. 

Jedním z nápadů jak docílit určité rovnováhy, je přechod k pěstování chemicky čistých, a tudíž zdravých potravin. Důsledek je samozřejmě to, že jídlo bude chutnější. Úskalím k rozvoji této teorie však pravděpodobně jsou tradice - ne všechny zemědělské způsoby, jež jsou dědictvím doby minulé, jsou dobré. Je však stále spousta lidí, kteří si tuto skutečnost nejsou schopni připustit. A pokud jsou, nejsou ochotni přistoupit k jakýmkoliv změnám.

Prvním krokem takovéhoto „eko" (toto slovo nemáme rádi z důvodu jeho zneužívání v poslední době) zemědělství je eliminace pesticidů, jelikož všichni dobře víme, že se jedná o jedy. Nelze však  očekávat, pakliže pokud by i v budoucnu k něčemu takovému došlo, že se z toho všichni posadíme na zadek a zemědělci budou přesvědčeni, že mají zase na chvíli pokoj. Pojďme se podívat na seznam látek obsažených právě v našem celeru. Tak například, věděli jste, že celer obsahuje takové prvky jako arzen či nikotin? Nikotin - populární látka ať už v dobrém slova smyslu, či v tom opačném, arzen - proslulý jed.  Znamená to tedy, že bychom měli zakázat konzumaci celeru nebo jeho prodej alespoň omezit věkovou hranicí 18 let?

Jak mnozí víme, úloha celeru v oblasti vaření je zcela neodmyslitelná. Nejdůležitější vlastností je schopnost zesílit samotnou chuť jídla. Bylo by tedy opravdu bláhové přestat jej používat na základě toho, že jste se právě dozvěděli, jaké látky jsou v něm obsaženy. Zabít vás může cokoliv, a když říkáme cokoliv, tak věřte, že to myslíme smrtelně vážně. Pokud budete pít moc vody, zabije vás to. Voda je to, co nás udržuje při životě, ale pokud jí budeme pít přemíru, zabije nás. Bláznivé, že?

Jen proto, že je něco „samozřejmě" pravda neznamená to, že to je skutečně pravda. A žádné tvrzení o jídle nemůže být zúženo na slova podobná „pokud bude jíst spoustu tohoto, pak vás to zabije" nebo naopak „chcete žít déle? Pak jezte pouze to a to a to a to..." Ve skutečnosti je takové tvrzení buď silně zjednodušené nebo dokonce lživé. Možná jednoho dne pochopíme všechny vlastnosti, složky a účinky jídla, ale ten den není ani dnes, ani zítra a patrně ani v blízké budoucnosti.

Sečteno a podtrženo, znecitlivění jazyka při požití celeru může být eugenol. Nemusí se tedy nutně jednat o alergickou reakci ani o důsledek špatně umytého jídla. Jo, a počkejte, až jednou zakážou sůl kvůli obsahu sodíku.

 

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}