Suroviny
- 2 velké cibule
- 1 střední tuřín
- 2 střední mrkve
- 2 střední vodnice
- 2 střední pastináky
- 2 střední pórky
- 3 stroužky česneku
- 2 litry filtrované vody
Postup přípravy
- Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte a spolu s česnekem ji vložte do velikého hrnce nebo hluboké pánve svodou.
- Pomalu uveďte do varu.
- Zmírněte oheň, přikryjte poklicí a pomalu vařte asi 2 hodiny.
- Před slitím nechte vychladnout. Vývar uskladněte v lednici nebo mrazáku.
Další informace
Tato univerzální zeleninová směs může být použita při přípravě čistého zeleninového vývaru, který se dá dále využít při přípravě polévek nebo omáček, nebo jíst samotný. Z udaného množství zeleniny připravíte asi 1,5 l vývaru. Dá se zamrazit a v lednici vydrží 3-4 dny.