Suroviny
4 porce
- 800g vepřové kýty
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíci hladké mouky
- 4 lžíce oleje
- 100g anglické slaniny
- 1 cibule
- 200g žampionů
- 1 citron
- 100ml masového vývaru
- 1 lžíce hořčice
- 2 bobkové listy
- čerstvé bylinky na ozdobu
Postup přípravy
- Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky. Lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou.
- V hlubší pánvi rozpálíme olej a řízky opečeme po obou stranách doměkka. Vyjmeme je a uchováme v teple.
- Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony důkladně očistíme a rozčtvrtíme. Z citronu vymačkáme šťávu.
- Ve vypečeném tuku v pánvi osmahneme anglickou slaninu s cibulí, pak přidáme žampiony a vše orestujeme.
- Ke směsi přilijeme citronovou šťávu s vývarem a ochutíme hořčicí. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a za občasného promíchání dusíme, až jsou houby měkké.
- Řízky rozdělíme na talíře, přelijeme žampionovou omáčkou a ozdobíme bylinkami.
- Vhodnou přílohou je rýže promíchaná s pórkem.