Suroviny
4 porce
- 200 g suchých bílých fazolí
- 2 malé brambory
- 250 g cibule
- 500 g uzeného bez kostí
- 2 lžíce másla
- 450 g mraženého hrášku
- 200 g diabetického švestkového kompotu (bez pecek)
- sůl
- pepř
- 1 svazek petrželky
Postup přípravy
- Fazole večer namočíme tak, aby byly ponořené do vody, a následující den je ve stejné vodě vaříme asi 40 minut doměkka.
- Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a podélně nakrájíme na osminky. Uzené nakrájíme na kousky velikosti sousta.
- Máslo rozehřejeme na velké pánvi a uzené na něm orestujeme. Přidáme cibuli a podusíme. Obojí pak spolu s brambory a mraženým hráškem přidáme k fazolím a vaříme dalších 20 minut.
- Švestky slijeme, necháme okapat a krátce před podáváním je spolu s ostatními přísadami na pánvi ohřejeme. Vše ochutíme solí a pepřem. Petrželku omyjeme, otrháme lístky, nasekáme je a ozdobíme jimi pokrm.