Suroviny
1 porce
- 70 g neloupaného hrášku
- 1 malý brambor
- 1 malá cibule
- sůl
- pepř
- na špičku nože sušené majoránky, tymiánu a mletého kmínu
- 300 ml vývaru
- 150 g kyselého zel
- 1 uzená kotleta (asi 150g)
- 1 bobkový list
- 1 kulička jalovce
Postup přípravy
- Večer namočíme hrášek, aby byl ponořený ve studené vodě a změkl.
- Následujícího dne jej ve stejné vodě přivedeme k varu.
- Brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Obojí přidáme k hrášku spolu se solí, pepřem, majoránkou, tymiánem a kmínem. Vaříme při mírné teplotě asi 45 minut doměkka.
- Občas zamícháme, aby se směs nepřipalovala, podle potřeby můžeme přilít trošku vývaru.
- Kyselé zelí ohřejeme s 250 ml vývaru, přidáme maso, bobkový list, jalovec, sůl a pepř a vše pod pokličkou asi 20 minut povaříme.
- Hráškové pyré pikantně ochutíme a spolu s masem a kyselým zelím upravíme na talíř a ozdobíme bylinkami.