Suroviny
6 porcí
- 700g vepřového masa (nožičky, laloky, ocásek, kolínko)
- 500g vepřové plece
- sůl
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 5 zrnek pepře
- 3 zrnka nového koření
- 2 bobkové listy
- 100g sterilovaného hrášku
- 2 lžíce octa
Postup přípravy
- Všechno maso vložíme do hrnce se studenou vodou, osolíme a přivedeme kvaru. Vaříme asi 90 minut.
- Cibuli oloupeme, mrkev, petržel a celer očistíme a opláchneme. Spolu s kořením přidáme do hrnce k masu a vaříme dalších 40 minut. Těsně před koncem přidáme hrášek a ocet.
- Když jsou maso a zelenina měkké, vyjmeme je, maso pečlivě vykostíme a pokrájíme na třícentimetrové kostky, zeleninu nakrájíme nadrobno. Vše ozdobně naskládáme do vhodných nádob (spíše nižších).
- Vývar přecedíme přes sítko a zalijeme jím maso se zeleninou. Huspeninu necháme ztuhnout na chladném místě.