Suroviny
4 porce
- Moravské jitrnice a Jelítka kroupová
- jelitový a jitrnicový prejt
- valašský špek
- 700g hlávkového zelí
- 60g cibule
- 30g tuku
- kmín
- hladká mouka
- cukr
- ocet
- sůl
Postup přípravy
- Očištěné zelí nakrájíme na nudličky, krátce spaříme, zalijeme trochou vody a dusíme do poloměkka. Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na tuku, přidáme kmín, zaprášíme moukou a ještě krátce osmahneme. Zamícháme do zelí a za občasného promíchání dusíme doměkka.
- Zelí dochutíme cukrem, octem a solí. Na závěr přimícháme kostičky opečeného špeku.
- Takto připravené zelí je vynikající přílohou pro jitrnice, jelita a prejty. Všechny uvedené zabijačkové speciality samozřejmě můžeme tepelně upravit na pánvi.