Suroviny
4 porce
- 600g kýty
- sůl
- hovězí kosti
- 1 cibule
- ¼ menšího celeru
- 1 menší mrkev a petržel
- 1 bobkový list
- 4 zrnka pepře a nového koření
- 2 jalovčinky
- voda
- ocet
- 40g másla
- hladká mouka
- 2 žloutky
- mletý pepř
- citrónová šťáva
- cukr
Postup přípravy
- Telecí maso odblaníme, omyjeme, utřeme dosucha a naklepeme, osolíme a zabalíme do ubrousku, který na obou koncích zavážeme a kolem dokola převážeme silnou nití.
- Vodu v hrnci uvedeme do varu, vložíme kosti, cibuli vcelku, kořenovou zeleninu, bobkový list, koření a jalovčinky, ocet a maso v ubrousku.
- Vaříme doměkka. Maso necháme v hrnci stát do druhého dne.
- Pak polévku ohřejeme, maso vyjmeme a polévku přecedíme.
- Z masa odstraníme utěrku a telecí nakrájíme na plátky.
- Připravíme si světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z masa, povaříme, v trošce vývaru rozšleháme žloutky a přidáme do omáčky.
- Ochutíme ji mletým pepřem, citronovou šťávou a podle chuti přisladíme.
- Omáčkou přelijeme plátky telecího a podáváme s houskovým knedlíkem nebo smaženými hranolky. Vařené telecí můžeme podávat i nastudeno s křenem a chlebem.