Suroviny
4 porce
- 1 vepřové koleno
- 1 malá cibule
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- sůl
- 2 včerejší žemle
- asi 100ml mléka
- 4 stroužky česneku
- 100g vepřových jater
- 1 lžička majoránky
- mletý černý pepř
- sádlo na vymazání pekáčku
Postup přípravy
- Vepřové koleno dobře očistíme. Společně scibulí a kořením ho vložíme do osolené vody a necháme vařit asi 2 hodiny.
- Žemle zalijeme mlékem a necháme zvlhnout. Poté z nich vymačkáme přebytečnou tekutinu. Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Uvařené koleno necháme vychladnout. Maso obereme a společně se žemlemi umeleme na masovém strojku. K namleté směsi přidáme asi 3 naběračky vývaru z masa, česnek a majoránku. Vše osolíme, opepříme a dobře propracujeme.
- Pekáček nebo zapékací misku vymažeme sádlem a naplníme masovou směsí. Prejt pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 40 minut.