Suroviny
6 porcí
- 1 kachna (asi 2,2kg)
- sůl
- 3 šalotky
- 150g žampionů
- 1 lžíce másla
- 150g mletého masa (telecí nebo libové vepřové)
- 1 vejce
- 3 lžíce sladké smetany
- 30g sekaných pistáciových jader
- mletý černý pepř
- 2 lžíce oleje
- 200g kuřecích jater
- 1 lžička citronové šťávy
- čerstvé bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Kachnu očistíme, omyjeme a od prsní kosti vykostíme tak, aby vznikl větší plát masa i s kůží. Povrch osolíme.
- Šalotku nakrájíme nadrobno a žampiony na tenké plátky. V pánvi rozehřejeme máslo a šalotku na něm zpěníme. Přidáme žampiony a krátce orestujeme.
- Do mísy dáme mleté maso, přidáme vejce, smetanu, žampionovou směs a nasekané pistácie. Osolíme, opepříme a důkladně promícháme.
- Připravenou náplň rozdělíme na plát masa, který stočíme do rolády a svážeme provázkem. Pekáč potřeme olejem, vložíme do něj roládu, podlijeme trochou vody a pečeme asi 70 minut dozlatova. Během pečení přeléváme maso výpekem a podléváme vodou.
- Játra omyjeme a uvaříme ve vodě doměkka. Přidáme všechen výpek z rolády a rozmixujeme. Játrovou omáčku osolíme a ochutíme citronovou šťávou.
- Roládu zbavíme provázku, nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a přelijeme drůbeží omáčkou. Podáváme s orestovanou zeleninou a zdobíme bylinkami.