Suroviny
4 porce
- 1 kachna (nebo 4 kachní prsa)
- 3 lžíce sádla
- sůl
- 1 větší cibule
- 4 řapíky celeru
- 500g rajčat
- 250ml bílého vína
- mletý černý pepř
Postup přípravy
- Kachnu důkladně očistíme, opláchneme a osušíme. V pekáčku rozehřejeme sádlo. Kachnu osolíme a ze všech stran opečeme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, řapíkatý celer na špalíčky. Vše přidáme ke kachně a orestujeme.
- Rajčata spaříme a oloupeme. Polovinu z nich rozvaříme a prolisujeme. Šťávu přilijeme ke kachně společně s vínem. Podle potřeby osolíme a opepříme. Přiklopíme a zvolna dusíme při 170°C asi 2 hodiny doměkka.
- Měkkou kachnu vyjmeme a naporcujeme. Zbylá rajčata nakrájíme, promícháme s dušenou cibulí a celerem a vše krátce prohřejeme. Zeleninu rozdělíme na talíře, přidáme porce kachny a podáváme s bramborami nebo bramborovou kaší.