Suroviny
4 porce
- 800 g kuřecích prsou
- 6 žemlí
- 2 vejce
- 4 lžíce mléka
- 2 lžíce mraženého špenátu (místo špenátu můžeme použít mladé spařené kopřivy)
- 2 mrkve
- špetka muškátového květu
- 2 stroužka česneku
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce oleje
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- bílý mletý pepř
- sůl
- mladá cibulka
- mrkev a petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Nejdříve si musíme připravit náplně. Žemle nakrájíme na malé kostičky, rozdělíme je na dvě poloviny a vložíme do misek. Vejce rozklepneme, přidáme mléko, bílý mletý pepř, sůl a vidličkou všechno důkladně rozšleháme. Vaječnou hmotu rozdělíme na nakrájené žemle v miskách. Pak promícháme a necháme do nich malou chvíli vsáknout.
- Žemle v jedné misce ochutíme špetkou muškátového květu, do druhé přidáme rozmražený špenát a rozetřený česnek. Dobře promícháme. Očistíme mrkve a seřízneme je do hranolku.
- Kuřecí prsa omyjeme a osušíme. Maso rozložíme na prkénko, rozklepeme do obdélníku, osolíme a opepříme. Po celém povrchu rozetřeme světlou náplň, na ni položíme špenátovou náplň a připravené mrkve. Vše stočíme do rolky a sepneme jehlou nebo převážeme provázkem, aby se roláda při pečení nerozbalila.
- Rolku vložíme do pekáče a poprášíme pálivou paprikou. Máslo nakrájíme na plátky a položíme je na povrch rolky. Přidáme olej, trochu vody a v troubě pomalu, za občasného podlévání a přelévání masa, upečeme dozlatova. Rolku nakrájíme na plátky a podáváme s vařenými bramborami, ozdobenou čerstvou mladou cibulkou, mrkví a petrželkou.