Suroviny
4 porce
- 1 kuře
- 50g slaniny
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 rohlík z předcházejícího dne
- hrst sekané petrželky
- 80g mandlových plátků
- 150g vařené rýže
- mletý bílý pepř
- sůl
- asi 2 lžíce strouhanky
- 3 lžíce másla
- 3 barevné papriky
- 3 rajčata
- petrželka na ozdobu
Postup přípravy
- Kuře očistíme, opláchneme, osušíme a na povrchu i uvnitř osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a na rozehřáté pánvi ji vyškvaříme do křupava.
- V misce rozšleháme vejce s mlékem, přidáme rohlík nakrájený nadrobno, slaninu, petržel, mandle (část si ponecháme na ozdobu) a rýži. Nádivku osolíme, opepříme, zahustíme strouhankou a důkladně promícháme.
- Kuře rýžovou směsí naplníme a otvor uzavřeme špejlí. Zbyde-li nám nádivka, upečeme ji zvlášť v zapékací misce. Připravené maso vložíme do pekáče (prsíčky dolů), poklademe kousky másla, podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě pečeme asi hodinu při 180°C dozlatova. Během pečení podléváme vodou, přeléváme výpekem a aspoň jednou kuře otočíme.
- Papriky a rajčata očistíme a nakrájíme na kousky. Asi 10 minut před dopečením kuřete je k němu přidáme. Upečené maso ozdobíme zbylými mandlemi a petrželkou.