Suroviny
4 porce
- 2 kuřecích paliček
- 100g másla
- 16 čerstvých fíků
- 150ml medu
- 300ml kuřecího vývaru (může být z kostky)
- 1 citron
- snítka čerstvého tymiánu
- 50g sezamového semínka
- sůl
- bílý pepř
- rýže
- 300 g jasmínové rýže
- 50ml olivového oleje
- 1 grep
- 1 citron
- 3cm čerstvého zázvoru
- snítka koriandru
- sůl
- bílý pepř
Postup přípravy
- Kuřecí paličky očistíme a vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, posypeme sezamovým semínkem, tymiánem a poklademe na čtvrtky rozkrájenými fíky a plátky másla.
- Ve vývaru rozpustíme med a ochutíme citrónovou šťávou. Tímto rozvarem přelijeme paličky, které zapečeme 10 minut na 200°C, poté dopékáme 30 minut na 180°C.
- Důkladně propláchnutou rýži uvaříme v osolené vodě doměkka (cca 15 minut). Poměr: jeden díl rýže, jeden a půl dílu vody.
- Z citrónů a grepů vykrájíme filety (okrájíme kůru, potom nožem vykrajujeme čisté plátky citrusové dužiny, zbytek nevyhazujeme), zázvor oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.
- Na olivovém oleji orestujeme citrusy a zázvor, přidáme rýži, promícháme a krátce prohřejeme. Dochutíme šťávou z citrusových skeletů, solí, pepřem a čerstvým, jemně sekaným koriandrem.