Suroviny
4 porce
Těsto:
- 20g droždí
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 50g tuku
- 1 žloutek
- sůl
Náplň:
- 500g hovězího masa
- 500g cibule
- 2 lžíce oleje
- sůl
- špetka sušeného oregana
- 100g rozinek
- 2 vejce
- 100g oliv bez pecek
Postup přípravy
- Nejprve si připravíme náplň. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. V pánvi rozpálíme olej a maso s cibulí na něm restujeme asi 10 minut. Ochutíme solí a oreganem, přidáme rozinky a dobře promícháme. Necháme rozležet do druhého dne.
- Následující den uvaříme vejce natvrdo (8-10 minut), oloupeme je a nakrájíme na kostičky. Olivy přepůlíme nebo nakrájíme na plátky.
- Na těsto rozetřeme droždí se 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi mléka a necháme vykynout kvásek. Zbylou mouku přesijeme do mísy. Tuk rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Ve zbylém mléce rozkvedláme žloutek a osolíme je. Tuk i vaječné mléko přilijeme k mouce, přidáme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
- Pak těsto rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka. Na ně rozdělíme připravenou masovou náplň, kostičky vajec a olivy. Kolečka přehneme a okraje pečlivě stiskneme k sobě. Taštičky rozložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200°C asi 15 minut dozlatova.