Suroviny
4 porce
- 100g vepřové panenky
- 100g parmské šunky
- sůl
- drcený černý pepř
- 2-3 zelené papriky
- 1 velká cibule
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce hladké mouky
- 300ml mléka
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky koňaku
- 100g nivy
- bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Vepřovou panenku dobře očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky asi 5cm silné, které po obou stranách rukou lehce naklepeme.
- Pak každý medailonek ovineme po obvodu plátkem parmské šunky a pevně převážeme provázkem. Osolíme je a opepříme.
- Papriky očistíme a omyjeme, cibuli oloupeme a vše nakrájíme na nudličky. Zeleninu rozdělíme na dno zapékací formy.
- V pánvi rozpálíme asi 2 lžíce oleje, medailonky na něm zprudka opečeme, položíme je na zeleninu do formy a pokapeme výpekem.
- Do kastrůlku nalijeme zbylý olej, zahřejeme ho, zaprášíme moukou a připravíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme mléko a povaříme.
- Česnek oloupeme, prolisujeme ho do omáčky, kterou ochutíme koňakem. Na mírném ohni povaříme asi 5 minut.
- Nakonec vmícháme nakrájenou nivu a necháme ji rozpustit.
- Medailonky přelijeme omáčkou a zapékáme ve vyhřáté troubě při 180°C asi 15 minut.
- Ozdobíme bylinkami a podáváme.