Suroviny
- 2 lžíce mouky
- 8 nasekaných lístků bazalky
- ½ lžičky sušeného estragonu
- ½ lžičky mleté papriky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 6 rozpůlených kuřecích prsou
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- ½ šálku suchého bílého vína (např. Chardonnay nebo Sauvignon blanc)
- 2 malé nakrájené stroužky česneku
- 1 šálek rozpůleného červeného hroznového vína bez peciček
- ½ šálku pravého kuřecího vývaru
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky
Postup přípravy
- Ve velké míse smícháme mouku s bazalkou, estragonem, paprikou, solí, pepřem a vytvoříme směs.
- Vložíme do ní kousky kuřete a zlehka je obalíme.
- Ve velké pánvi rozpálíme na středně silném plameni olej a máslo a maso v ní necháme z obou stran zhnědnout. Přisypeme česnek, během 1 minuty jej osmažíme a potom přilijeme víno.
- Pánev přikryjeme a na mírném plameni kuřecí maso vaříme, dokud není měkké (asi 5 minut).
- Přisypeme hroznové víno, přilijeme vývar a citronovou šťávu a vše vaříme, až je omáčka horká.
- Kuřecí maso s hroznovým vínem přesypeme do nahřáté mísy a nenecháme je vychladnout. Omáčku vaříme dál, dokud se polovina nevyvaří.
- Maso podáváme zalité omáčkou a ozdobené nasekanou petrželkou.