Suroviny
- 200g rýže basmati
- 2 lžíce másla
- sůl
- pepř
- 2 limetky
- 1 mango
- 4 vepřové nebo kuřecí řízky (asi po 160g)
- 1 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
- 3 lžíce jablečného octa
- 3 lžíce tekutého medu
- 1 lžíce strouhaného zázvoru
Postup přípravy
- Máslo rozpustíme a krátce na něm osmahneme rýži. Přilijeme 400ml osolené vody a rýži dusíme na mírném ohni asi 20 minut.
- Limetky omyjeme horkou vodou a osušíme je. Jednu limetku oloupeme a kůru nakrájíme na tenké nudličky. Šťávu vymačkáme. Druhou limetku nakrájíme na tenké dílky.
- Mango oloupeme. Dužinu odřízneme od pecky v dílcích a rozkrájíme na kostičky. Mango opékáme asi 2 minuty na 1 lžíci másla, vyjmeme, přikryjeme a udržujeme vteple.
- Řízky omyjeme a dobře osušíme. Osolíme a opepříme. Opékáme je na rozehřátém oleji po každé straně asi 4-5 minut. Maso vyjmeme z pánve a udržujeme teplé.
- Výpeček ze smažení řízků rozředíme jablečným octem a necháme přejít varem. Pak vmícháme med, limetkovou kůru a zázvor a asi 2 minuty povaříme. Přidáme limetkovou šťávu, krátce prohřejeme, vložíme řízky a necháme povařit na mírném ohni.
- Řízky s medovou omáčkou, mangem a rýží rozdělíme na předehřáté talíře. Podáváme zdobené limetkovými dílky.