Suroviny
- 60g (1 hrnek) strouhanky z tmavého pečiva
- 60g (1/2 hrnku) piniových oříšků
- 1 rozšlehané vejce
- 4 lžíce nadrobno nakrájeného tymiánu nebo 1 lžíce sušeného
- 4 broskve
- 1 velké kuře (nejméně 2,5kg)
- 1 lžička mleté skořice
- 200ml sherry
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Strouhanku smícháme s polovinou piniových oříšků, vejcem a tymiánem. Broskve rozpůlíme a vypeckujeme, případně také oloupeme. Jednu broskev nakrájíme na kostičky a vmícháme do směsi se strouhankou. Osolíme a opepříme. Nádivku vložíme do dutiny mezi masem a kůží na prsou kuřete a kůži pevně upevníme párátky, aby nádivka nevytékala.
- Kuře dáme na pekáč, křídla zasuneme pod kuře. Nakonec kuře posypeme skořicí.
- Kuře volně zakryjeme alobalem a pečeme zhruba hodinu v troubě při 190°C (plynová na 3-4 stupeň). Během pečení je občas potřeme vypečenou šťávou. Pak odstraníme alobal a kuře polijeme sherry. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 30 minut. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené - šťáva vytékající z místa vpichu musí být čirá.
- Rozpůlené broskve posypeme zbývajícími piniovými oříšky a dáme na posledních 10 minut ve vhodné nádobě do trouby ke kuřeti.
- Hotové kuře upravíme na oválnou mísu a kolem něj rozložíme půlky broskví. Ze šťávy v pekáči sesbíráme lžící tuk, do šťávy vmícháme smetanu a omáčku opatrně prohřejeme. Podáváme ji ve zvláštní nádobce.