Nalezené recepty

Katalánské kuře

Suroviny

  • 60g (1 hrnek) strouhanky z tmavého pečiva
  • 60g (1/2 hrnku) piniových oříšků
  • 1 rozšlehané vejce
  • 4 lžíce nadrobno nakrájeného tymiánu nebo 1 lžíce sušeného
  • 4 broskve
  • 1 velké kuře (nejméně 2,5kg)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200ml sherry
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Strouhanku smícháme s polovinou piniových oříšků, vejcem a tymiánem. Broskve rozpůlíme a vypeckujeme, případně také oloupeme. Jednu broskev nakrájíme na kostičky a vmícháme do směsi se strouhankou. Osolíme a opepříme. Nádivku vložíme do dutiny mezi masem a kůží na prsou kuřete a kůži pevně upevníme párátky, aby nádivka nevytékala.
  2. Kuře dáme na pekáč, křídla zasuneme pod kuře. Nakonec kuře posypeme skořicí.
  3. Kuře volně zakryjeme alobalem a pečeme zhruba hodinu v troubě při 190°C (plynová na 3-4 stupeň). Během pečení je občas potřeme vypečenou šťávou. Pak odstraníme alobal a kuře polijeme sherry. Vrátíme do trouby a pečeme ještě 30 minut. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené - šťáva vytékající z místa vpichu musí být čirá.
  4. Rozpůlené broskve posypeme zbývajícími piniovými oříšky a dáme na posledních 10 minut ve vhodné nádobě do trouby ke kuřeti.
  5. Hotové kuře upravíme na oválnou mísu a kolem něj rozložíme půlky broskví. Ze šťávy v pekáči sesbíráme lžící tuk, do šťávy vmícháme smetanu a omáčku opatrně prohřejeme. Podáváme ji ve zvláštní nádobce.

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}