Suroviny
- 1 kuře (očištěné, bez drůbků)
- asi 2kg hrubé soli
- čerstvý rozmarýn na ozdobu
Postup přípravy
- Kuře očistíme, opláchneme a osušíme. Kusy špejle naostříme a sešpendlíme jimi okraje břišního otvoru tak, aby se dovnitř nedostala sůl. Nohy svážeme provázkem, nebo nařízneme kůži ve spodní části jedné nohy a druhou tímto otvorem prostrčíme.
- Pekáček vyložíme dvojitou vrstvou alobalu. Do pekáčku na alobal nasypeme vrstvu soli vysokou asi 1cm. Položíme na ni kuře a opatrně na něj navlhčenou sůl přitiskáváme, až ho celé obalíme.
- Kuře pevně zabalíme do alobalu. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme asi 90 minut (podle velikosti).
- Pekáček vyjmeme z trouby, rozbalíme alobal a solnou krustu rozbijeme. Z kuřete odstraníme zbytky soli a ozdobíme rozmarýnem.
- Podáváme s pečenou zeleninou a pečivem.
Tip: Aby byla směs pevnější, můžeme sůl smíchat s vyšlehaným bílkem.