Suroviny
- 430 g mletého masa (směsi drůbežího s libovým vepřovým)
- 200g kuřecích prsou
- 200g plátků anglické slaniny
- 140g sušených švestek
- 120g plátků vepřové šunky
- 1 svazek zelené petrželky
- 1 vejce
- 40g vlašských ořechů
- 2-3 lžíce strouhanky
- 2 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Mleté maso dobře promícháme s utřeným česnekem, vejcem a strouhankou, osolíme, opepříme. Rada: Mleté maso bude velice jemné, když je nasekáme ponorným mixérem.
- Obdélníkovou formu dlouhou asi 25 cm vyložíme alobalem, aby přesahoval přes horní okraje formy. Dno i stěny poklademe plátky slaniny tak, aby přesahovaly mírně přes sebe a také přečnívaly přes okraj formy.
- Dno potřeme vrstvou ochuceného mletého masa, poklademe ho polovinou petrželky zbavené stonků a zakryjeme ji částí plátků šunky nakrájených na proužky. Na ně v pruzích položíme sušené švestky a vlašské ořechy, opět zakryjeme proužky šunky, poklademe zbylou petrželkou a na ni rozložíme na nudličky nakrájené kuřecí maso, které potřeme zbylým mletým masem. Povrch zakryjeme přečnívajícími plátky slaniny a náplň ve formě rukama přitlačíme
- Na závěr přes slaninu přeložíme oba volné konce alobalu a formu vložíme do pekáčku, který naplníme teplou vodou tak, aby dosahovala do tří čtvrtin formy. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 150-160°C a pečeme asi 150 minut. Upečenou terinu podáváme buď teplou, nakrájenou na plátky, nebo výpek slijeme, maso ve formě zatížíme, necháme vychladnout a pak nakrájíme na plátky.