Suroviny
4 porce
- 1 kuře (1200g)
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 mrkve
- 1 velká červená cibule
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- 4 lžíce nasekané petrželky
- 4 lžíce sekaného tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce mleté papriky
- 6 kuliček jalovce
- špetka muškátového oříšku
- 4 vepřové klobásy
- 2 lžíce přírodního cukru
- 200ml červeného vína
- 250ml kuřecího vývaru
- 400g červeného zelí
- 2 lžíce másla
- bylinky na dozdobení
Postup přípravy
- Kuře na prsou nařízneme a vykostíme. Kosti nasekáme na malé kousky. Vykostěné kuře naporcujeme na 8 dílů. V kastrolu rozpálíme olej a kosti opečeme dohněda. Vyjmeme je a ve výpeku opečeme osolené a opepřené porce kuřete. Mezitím nakrájíme mrkev, cibuli, řapíkatý celer a česnek.
- Maso vyjmeme a do výpeku dáme nakrájenou zeleninu, petrželku a tymián. Okořeníme bobkovým listem, paprikou, jalovcem a muškátovým oříškem. Přidáme nakrájenou klobásu, zasypeme cukrem a vše necháme za občasného promíchání zkaramelizovat. Přilijeme víno a vývar a povaříme.
- Červené zelí očistíme a nakrájíme na nudličky. Do kastrolu vrátíme opečené kuřecí maso, nasypeme na ně zelí a položíme máslo. Přiklopíme poklicí a vše dusíme při 180°C asi 30 minut doměkka.
- Hotové kuře dochutíme solí a pepřem, ozdobíme bylinkami a podáváme s pečivem.