Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí prsa
- mletý bílý pepř
- sůl
- 3 lžíce oleje
- 60g másla
- 30g hladké mouky
- 400ml chladného mléka
- špetka mletého muškátového oříšku
- 100ml smetany
- 100ml dezertního vína
- 50ml koňaku
- 400g očištěného zeleného chřestu
Postup přípravy
- Prsa osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Pak je buď podlijeme vodou a podusíme asi 20 minut doměkka, nebo dopečeme v troubě při 170°C asi 15 minut.
- Na 40g másla krátce orestujeme mouku. Zalijeme mlékem, rozmícháme, ochutíme muškátovým oříškem, solí a asi 25 minut prováříme. Pak přidáme výpek z masa, smetanu, víno, koňak a vše ještě asi 5 minut povaříme.
- Do 2 litrů osolené vody přidáme máslo a chřest. Vaříme asi 5 minut a poté jej prudce zchladíme.