Suroviny
4 porce
- 4ks kuřecích prsou nebo 400g vepřového masa
- 8 ks stroužků česneku
- 1-2 vajíčka
- 250ml smetany
- mléko
- sůl
- pepř
- máslo
- bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, majoránka, libeček, rozmarýn apod.)
- strouhanka
- olej na smažení
Postup přípravy
- Maso nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Řízky namáčíme ve vajíčku rozšlehaném se smetanou. Pak řízky vložíme do nasekaných bylinek smíchaných se strouhankou. Strouhanku řádně přimáčkneme na maso. Klidně můžeme celou proceduru ještě jednou opakovat, není nutností.
- Pro smažení si připravíme česnekový olej. Vytvoříme jej tak, že necháme rozehřát potřebné množství oleje na smažení a až je olej skoro rozpálený vhodíme do něj oloupané nožem rozdrcené stroužky česneku. Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy a vyndáme jej. Do takto připraveného oleje klademe řízky a smažíme je po obou stranách dozlatova.
- Po usmažení každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo, a ihned podáváme s bramborovou kaší nebo bramborem.