Vepřová roláda se sušenými švestkami
Suroviny
- 800 g vepřové kýty (plátu)
- 250 g vinné klobásy
- 100g sušených švestek
- 1 malý pórek
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce polohrubé mouky
- masový vývar
- mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
- Švestky vsypeme do vroucí vody a 3 minuty povaříme.
- Očištěný pórek v celku také vložíme do vroucí vody a 2 minuty povaříme.
- Švestky a pórek necháme okapat a vychladnout.
- Maso po obou stranách naklepeme do tvaru obdélníku, osolíme, opepříme a delší stranu potřeme v pruhu vymačkanou směsí z vinné klobásy.
- Na klobásovou směs položíme pórek a v řadě rozložíme švestky. Plát opatrně zarolujeme, převážeme provázkem a opečeme ze všech stran v kastrolu na rozehřátém másle.
- Pak roládu vložíme do pekáčku, přilijeme masový výpek z kastrolu, podlijeme trochou vývaru a zakryté dusíme v troubě vyhřáté na 200°C doměkka. Během této doby roládu přeléváme i podléváme vývarem a obracíme ji.
- Měkkou roládu vyjmeme, odstraníme provázek a uschováme v teple.
- Výpek slijeme do kastrolu, vydusíme jej do tuku, zaprášíme moukou a za stálého míchání ji orestujeme. Přilijeme trochu vývaru a opět za stálého míchání vaříme na mírném ohni asi 10 minut.
- Roládu nakrájíme na plátky a podáváme se zahuštěnou šťávou.
- Vhodnou přílohou je např. rýže či zapékaná bramborová kaše.
- Podrobnosti
-
Napsal redakce