Suroviny
4 porce
- 1 kuře (asi 1400g)
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 červená a 1 zelená paprika
- 1 jarní cibulka
- 4 rajčata
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- 150ml bílého vína
- 1 stroužek česneku
- 100g slaniny
- 1 snítka oregana
- 1 snítka petrželky
Postup přípravy
- Kuře očistíme a rozdělíme na menší kousky. Jednotlivé porce osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a vložíme do pekáče.
- Barevné papriky zbavíme semínek, pak je opláchneme a nakrájíme na proužky. Z cibulky odřízneme nať a odložíme ji na pozdější zdobení; zbylou část očistíme a nakrájíme na osminky. Rajčata omyjeme a nakrájíme na dílky.Všechnu připravenou zeleninu přidáme ke kuřeti do pekáče a pokapeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě při 190°C asi 30 minut. (Podle potřeby můžeme podlít trochu vody.)
- Z citronu vymačkáme šťávu, smícháme ji s vínem a do směsi prolisujeme česnek. Slaninu nakrájíme na kostičky. Oregano nasekáme najemno a zpetrželky otrháme lístky. Nať jarní cibulky nakrájíme na kousky.
- Kuře se zeleninou po 30 minutách podlijeme ochuceným vínem, posypeme kostičkami slaniny, oreganem a cibulovou natí. Za občasného přelévání vypečenou šťávou pečeme dalších 35 minut doměkka. Ozdobíme petrželkou a podáváme.