Grilovaná kuřátka s citronem a estragonem
Suroviny
- 2 malá kuřata
- 4 snítky estragonu
- 1 lžičku oleje
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci citronové šťávy
- kůru z ½ dobře omytého citronu
- 1 stroužek česneku
- sůl
- pepř
- estragon a kolečka pomeranče
Postup přípravy
- Mladá kuřata (o hmotnosti do 900g) obrátíme na prkénku břichem dospod, nůžkami na drůbež je rozstřihneme podél páteře a zploštíme. Kuřata důkladně osolíme.
- Pod kůži na prsou kuřat vložíme na každou stranu snítku estragonu. Gril předehřejeme na poměrně vysokou teplotu.
- Štětcem na pečení kuřata potřeme olejem, rozložíme do pekáče nebo na grilovací plech a vložíme do předehřátého grilu tak, aby byla zhruba 13cm daleko od tepelného zdroje. Grilujeme je asi 7 minut po každé straně dozlatova.
- Mezitím si připravíme glazuru: V rendlíku rozpustíme máslo, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř a důkladně zamícháme. Potom rendlík odstavíme.
- Kuřata potřeme glazurou, vrátíme do grilu a grilujeme zhruba zase 7 minut po každé straně. V průběhu grilování je pravidelně potíráme glazurou, aby bylo maso pěkně šťavnaté. Grilovací jehlou vyzkoušíme, zda je maso dobře propečené - šťáva vytékající z místa vpichu musí být čirá. Hotová kuřata upravíme na talíře, ozdobíme snítkami čerstvého estragonu a plátky pomeranče a podáváme. Výborně se k nim hodí vařené nové brambory.
- Podrobnosti
-
Napsal redakce