Suroviny
4 porce
- 4 husí stehna
- 1 lžíce koření na drůbež
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička mleté papriky
- 1kg červeného zelí
- sůl
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce octa
- 2 bobkové listy
- mletý černý pepř
- 3 lžíce rybízové marmelády
- 125ml červeného vína
- 1 jablko
- 125ml vývaru
- špetka sušené majoránky
Postup přípravy
- Husí stehna opláchněte, potřete kořením na drůbež, vložte do pekáčku a podlijte trochou vody. Do misky nalijte olej, přisypejte mletou papriku a promíchejte. Směsí potřete husí stehna. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při 190°C asi 60 minut. Podle potřeby podlévejte vodou. Hotová stehna vyjměte a udržujte v teple.
- Očištěné zelí nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte máslo, vsypejte zelí a duste, až pustí vodu a zmenší objem. Poté přilijte ocet a zhruba 125ml vody. Přidejte bobkové listy, špetku soli a asi 50 minut duste. Podle potřeby podlévejte vodou. Před koncem dušení zelí dochuťte rybízovou marmeládou i vínem a ještě krátce povařte.
- Jablko očistěte, rozpulte, odstraňte jádřinec, nakrájejte na kostičky a krátce je poduste ve výpeku po upečených stehnech. Pak přilijte vývar, okořeňte majoránkou a povařte asi 5 minut. Maso rozdělte na talíře, přidejte zelí i dušené jablko se šťávou. Vhodnou přílohou jsou bramborové noky či knedlíky.