Suroviny
- 1 mladá husa
- sardelová pasta
- 8 jalovčinek
- tymián
- sůl
- 250ml červeného vína
- 5 zrnek pepře
- 1 cibule
- hladká mouka
- vývar
Postup přípravy
- Očištěnou husu omyjeme, otřeme dosucha, na povrchu i zevnitř potřeme sardelovou pastou, drcenými jalovčinkami a tymiánem a necháme 3-4 dny v chladu odležet.
- Potom dáme husu na pekáč, podlijeme vínem, trochou vývaru, přidáme celý pepř a cibuli v celku, přikryjeme a 1 hodinu v troubě dusíme. Poté husu odkryjeme a upečeme doměkka.
- Během pečení husu podléváme vlastní šťávou a červeným vínem, tučnější místa propichujeme vidličkou, abychom usnadnili vypékání tuku. Upečenou husu, pepř a cibuli vyjmeme, šťávu zahustíme moukou, osmahneme, podlijeme zbylým červeným vínem a povaříme.
- Podáváme s vídeňským či jiným houskovým knedlíkem.