Suroviny
- 600g krůtích řízků ze stehen
- sůl
- mletý pepř
- 4 zrnka nového koření
- 4 sušené borůvky
- 4 jalovčinky
- muškátový oříšek
- drcený kmín
- majoránka
- rozmarýn
- tymián
- 100g slaniny
- 1 cibule
- 2 stroužka česneku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ¼ menšího celeru
- hladká mouka
- citrónová šťáva
- 2 lžíce šípkového protlaku nebo 1 lžíce rybízové zavařeniny
Postup přípravy
- Krůtí řízky naklepeme, osolíme a posypeme mletým pepřem a novým kořením, drcenými borůvkami a jalovčinkami, strouhaným muškátovým oříškem (velice nepatrně), majoránkou, rozmarýnem a troškou tymiánu a necháme do druhého dne v chladničce odležet.
- Na druhý den v kastrolu rozškvaříme slaninu, zpěníme na ní nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme krůtí řízky a opečeme po obou stranách.
- Na maso nastrouháme kořenovou zeleninu, zamícháme, podlijeme horkou vodou a dusíme doměkka.
- Maso vyndáme, šťávu zaprášíme moukou, povaříme, ochutíme hořčicí a citrónovou šťávou. Podle chuti dosolíme. Podáváme s houskovým knedlíkem, brusinkovým, klikovým nebo borůvkovým kompotem.