Nalezené recepty

Pečená krůta s mandlovou nádivkou

Suroviny

8 porcí

  • 1 menší krůta (cca 3500g)
  • 1 rohlík
  • 100g loupaných mandlí
  • svazek petrželky kudrnky
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • 100g másla
  • Na ozdobení: Libovolná čerstvá zelenina (např. sherry rajčátka, hlávkový salát, mrkev, řapíkatý celer), petrželka kudrnka

Postup přípravy

  1. Krůtu pečlivě očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Odsekneme křídla a krůtu osušíme.
  2. Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, položíme na plech a krátce v troubě opečeme.
  3. Oloupané mandle nasypeme do mísy, přidáme opečený rohlík a nadrobno nasekanou petrželku. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme do mísy k mandlím a rohlíku. Bílek vyšleháme na tuhý sníh a teprve potom jej vmícháme do mísy k ostatním surovinám. Směs dochutíme solí, špetkou pepře a strouhaným muškátovým oříškem. Poté vše důkladně promícháme.
  4. Připravenou nádivkou naplníme krůtu. Otvor dobře uzavřeme (špejlemi nebo zašijeme), aby nádivka nevytekla. Krůtu osolíme a vložíme do pekáče, poklademe kousky másla a podlijeme trochou vody.
  5. Pečeme při 170 až 180°C asi 50 minut. Během pečení krůtu přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
  6. Po 50 minutách snížíme teplotu na 160°C a krůtu zvolna dopékáme ještě asi 60 minut do měkka.
  7. Hotovou krůtu podáváme s vařenými bramborami, obloženou čerstvou zeleninou. Zdobíme petrželovou natí. Doba přípravy je asi 240 minut.

O nás  I  Spolupráce  I  Reklama  I  Přidat recept  I  {n3tcookieconsent settings}Nastavení cookies{/n3tcookieconsent}