Suroviny
8 porcí
- 1 menší krůta (cca 3500g)
- 1 rohlík
- 100g loupaných mandlí
- svazek petrželky kudrnky
- 2 vejce
- sůl
- mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- 100g másla
- Na ozdobení: Libovolná čerstvá zelenina (např. sherry rajčátka, hlávkový salát, mrkev, řapíkatý celer), petrželka kudrnka
Postup přípravy
- Krůtu pečlivě očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Odsekneme křídla a krůtu osušíme.
- Rohlík nakrájíme na drobné kostičky, položíme na plech a krátce v troubě opečeme.
- Oloupané mandle nasypeme do mísy, přidáme opečený rohlík a nadrobno nasekanou petrželku. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme do mísy k mandlím a rohlíku. Bílek vyšleháme na tuhý sníh a teprve potom jej vmícháme do mísy k ostatním surovinám. Směs dochutíme solí, špetkou pepře a strouhaným muškátovým oříškem. Poté vše důkladně promícháme.
- Připravenou nádivkou naplníme krůtu. Otvor dobře uzavřeme (špejlemi nebo zašijeme), aby nádivka nevytekla. Krůtu osolíme a vložíme do pekáče, poklademe kousky másla a podlijeme trochou vody.
- Pečeme při 170 až 180°C asi 50 minut. Během pečení krůtu přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
- Po 50 minutách snížíme teplotu na 160°C a krůtu zvolna dopékáme ještě asi 60 minut do měkka.
- Hotovou krůtu podáváme s vařenými bramborami, obloženou čerstvou zeleninou. Zdobíme petrželovou natí. Doba přípravy je asi 240 minut.