Suroviny
2 porce
- 400 g brambor
- sůl
- 4 krůtí řízky
- 4 plátky šunky
- pepř
- snítku rozmarýnu
- hlávku zelí
- lžíci másla nebo rostlinného tuku
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce oleje
- instantní světlou jíšku
- 1-2 lžíce citronové šťávy
- 4 špízové jehly
Postup přípravy
- Oloupané brambory vaříme v osolené vodě zhruba 20 minut doměkka. Maso mírně naklepeme, na každý řízek položíme jeden plátek šunky a napíchneme na špízové jehly. Podle chuti osolíme a opepříme. Nakonec okořeníme rozmarýnem. Špízy necháme chvíli v chladu odležet.
- Zelí očistíme a nakrájíme na větší kousky. Přibližně 5 minut dusíme na tuku. Osolíme a důkladně promícháme. Přidáme asi 200 ml vody a smetanu, přivedeme k varu a pod pokličkou za občasného míchání vaříme zhruba 5 minut.
- Na oleji maso opékáme za stálého obracení asi 5 minut. Zelí zahustíme jíškou a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Brambory slijeme. Špízy upravíme na talíře se zelím a bramborami.