Suroviny
8 porcí
- 1 krůta cca 5 kg
- 100g slaniny
- sůl
Na brambory:
- 8 velkých brambor
- 300g sýra na strouhání
- 100g másla
- 4 žloutky
- sůl
- pepř
- petrželka
Postup přípravy
- Krůtu důkladně očistíme, osolíme, a poklademe na ni nakrájené plátky slaniny. Vložíme ji do pečící fólie nebo zabalíme do alobalu a pomalu pečeme 3-4 hodiny. Před dopečením krůtu rozbalíme a dopečeme dozlatova.
- Celé brambory uvaříme ve slupce. Změklé rozpůlíme a uprostřed vydlabeme. Vyjmuté vnitřky rozmačkáme a promícháme se strouhaným sýrem, žloutkem a máslem. Utřeme na jemnou kaši, okořeníme a směsí plníme půlky brambor. Posypeme ještě trochou strouhaného sýra a zapečeme. Hotové brambory posypeme sekanou petrželkou.