Suroviny
4 porce
- 1,5kg brambor
- ½ litru zeleninového vývaru (z kostky)
- 2 lžičky kari
- 1 lžičku sladké papriky
- 150g mraženého hrášku
- 500g krůtích prsíček
- 2 lžíce oleje
- sůl
- pepř
- 1 větší pórek
- 250g žampionů
- 30g másla nebo rostlinného tuku
- 30g hladké mouky
- 150ml zakysané smetany
- 1 svazek koriandru
- 20g dýňových semínek
Postup přípravy
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme je do vývaru s kari a povaříme asi 15 minut. Po 10 minutách přidáme hrášek. Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostičky a opékáme v oleji asi 10 minut. Ochutíme solí, pepřem, paprikou a vyjmeme.
- Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Houby rozpůlíme. Společně s pórkem pak podusíme ve šťávě z masa, dochutíme solí a pepřem. Brambory a hrášek necháme okapat. Vývar zachytíme a doplníme do ½ l.
- Rozehřejeme tuk a opražíme na něm mouku. Zalijeme vývarem z brambor a přibližně 5 minut povaříme. Vmícháme zakysanou smetanu. Dochutíme solí, pepřem a kari.
- Brambory, maso a zeleninu vložíme do omáčky a prohřejeme. Koriandr otrháme a společně s dýňovými semínky přidáme do guláše.
- Tip: Místo vařených brambor můžeme podávat i křupavé „americké" brambory. Neloupeme je, ale pečlivě umyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky nebo silnější plátky. Osolíme a pečeme na vymazaném plechu dozlatova.