Suroviny
4 porce
- 2 lžičky rozinek
- 2 lžíce sušených meruněk
- 100ml suchého sherry
- 600g krůtích prsou
- sůl
- 4 lžíce másla
- 50g celých loupaných mandlí
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 cibule
- 150g kuřecích jater
- 150g slaniny
- 1 žemle
- 100g strouhaných mandlí
- 1 jablko
- 300g brusinkového kompotu
- 100ml sladké smetany
- mletý černý pepř
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 30g čerstvého nasekaného zázvoru
- šťáva z 1 pomeranče
- rajčátka a bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Den předem namočíme rozinky a sušené meruňky do poloviny sherry.
- Maso omyjeme, osušíme, do hloubky nařízneme a rozložíme na obdélníkový plát, který osolíme.
- V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, celé mandle na něm dorůžova osmahneme a obalíme je v mleté paprice. Cibuli oloupeme a nasekáme. Játra omyjeme a nakrájíme na kousky. Slaninu nakrájíme nadrobno a v kastrole ji rozškvaříme, přidáme cibuli s játry a vše orestujeme. Necháme vychladnout.
- Orestované mandle a játrovou směs dáme do mísy, přidáme rozdrobenou žemli, strouhané mandle a namočené rozinky s meruňkami. Přimícháme na kostičky nakrájené jablko a okapané brusinky (šťávu z nich zachytíme do misky).Vše zalijeme polovinou smetany a okořeníme solí, pepřem, muškátem a zázvorem. Směs dobře promícháme a nádivkou rovnoměrně potřeme připravený plát masa, který opatrně stočíme do rolády.
- Pekáček vymažeme zbytkem másla, vložíme do něj roládu a pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Pak teplotu zvýšíme na 200°C a dopečeme dorůžova. Při pečení podle potřeby podléváme vodou.
- Smícháme zbylé sherry, smetanu, šťávu z brusinek, pomerančovou šťávu a mírně osolíme. Roládu nakrájíme na plátky, rozdělíme na talíře a podlijeme připravenou smetanovou šťávou. Ozdobíme bylinkami a půlkami rajčátek a podáváme.
- Jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory.