Suroviny
4 porce
- 2 krůtí stehna
- 200g anglické slaniny
- sůl
- mletý černý pepř
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 150ml masového vývaru z kostky
- 1 lžíce hladké mouky
- 100g borůvkového kompotu nebo borůvek
- 1,5kg brambor
- 3 vejce
- 1/2kg hladké mouky
- 2 lžíce másla
- bylinky na ozdobení
Postup přípravy
- Krůtí stehna vykostíme, opláchneme pod proudem vody a osušíme. Anglickou slaninu nakrájíme na hranolky. Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, opeříme, stočíme do rolády a důkladně převážeme provázkem.
- Oloupanou cibuli nasekáme najemno. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm orestujeme. Poté přidáme maso a ze všech stran je zprudka opečeme. Podlijeme polovinou vývaru, přiklopíme poklicí a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme a uchováme jej v teple. Výpek zaprášíme hladkou moukou, krátce orestujeme, jíšku zalijeme zbylým vývarem, přidáme borůvkový kompot nebo borůvky, důkladně rozmícháme a ještě povaříme. Maso vrátíme do omáčky a prohřejeme.
- Brambory pečlivě omyjeme, uvaříme ve slupce doměkka, necháme vychladnut a oloupeme je. Nastrouháme je najemno, přidáme vejce a prosátou hladkou mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto.
- Z bramborového těsta uděláme váleček, rozkrájíme ho na stejně velké kousky, které rozválíme na tenké placky (lokše). Lokše opečeme po obou stranách nasucho na teflonové pánvi a ještě teplé je potřeme máslem. Roládu nakrájíme na plátky a s borůvkovou omáčkou rozdělíme na talíře. Přidáme lokše a nakonec ozdobíme bylinkami.